01.06.2020

Obožavana i osporavana

Autor: Anđela Micić

,,Da sam poštovala sva pravila, nikada ništa ne bih postigla.” – Merlin Monro

Merlin Monro rođena je kao Norma Jean, 1. juna 1926. godine. Normu teško da je neko zapamtio, ali je Merlinka obilježila Holivud dvadesetog vijeka, postavši jedna od najvećih filmskih zvijezda. Za obožavaoce, ona je jedna od najljepših žena u istoriji, san svakog muškarca i ideal ljepote, gotovo svake žene. Iza sjaja i slave, bila je neko sasvim drugi. Djevojčica koja je odrastala bez roditelja, djevojka koja nije vjerovala u  sebe, žena koja je pogrešnim izborima partnera, zagorčala sebi život. 

Iz Norme u Merlin, iz brinete u plavušu. Dvije promjene spoljašnjosti pretvorile su život djevojke iz susjedstva u holivudsku priču koja je i dalje, decenijama nakon njene smrti, predmet interesovanja. Pažnju publike i kritičara privukla je sporednom ulogom u filmu “Sve o Evi”, zatim je tri godine kasnije igrala glavnu ulogu u ljubavnoj drami “Nijagara”. Veliki uspjeh donose joj komedije. “Muškarci više vole plavuše”, “Kako se udati za milionera”, “Princ i igračica” i “Majmunska posla”. Kruna karijere stiže sa filmom “Neki to vole vruće”, za koji je dobila Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu.

Nije bila od onih žena koje su prihvatile da treba da budu samo lijepe. Merlin je slobodno i iskreno pričala o osjećanjima, stvarima koje je muče, životu, ljubavi, usponima i padovima. Uprkos životnim lomovima, isticala je da se uvijek treba smijati, jer je toliko stvari u životu zbog kojih bi trebali biti sretni. Govorila je da je sjajno imati karijeru, ali da joj ista neće pružiti toplinu kada sa seta dođe u prazan stan. Njene riječi citiraju se i danas, a mi se ovom prilikom prisjećamo stavova jedne zvijezde, boginje ljepote, i u krajnjem, jedne žene. 

,,Ako možete navesti ženu da se smije, možete je navesti na bilo šta.”

,,Mudra djevojka poljubi, ali ne voli, sluša, ali ne vjeruje, i ostavlja prije nego što je ostavljena.”

,,Svi smo mi zvijezde i zaslužujemo da sijamo.”

,,Ja sam dobra, ali nisam anđeo. Grešna sam, ali nisam đavo. Ja sam samo jedna mala djevojčica u velikom svijetu koja pokušava da pronađe nekoga koga će voljeti.”

,,Ja sam sebična, nestrpljiva i pomalo nesigurna. Ponekad pravim greške, ponekad sam izvan kontrole i s vremena na vrijeme teška za podnjeti. Ali ako me ne možeš podnjeti kada sam najgora, sigurno me ne zaslužuješ ni kada sam najbolja.”

Surovost Holivuda i šoubiznisa osjetili su svi koji su postali njegovi “taoci”. Jer, sve je sjajno dok se posmatra iz daljine. Obožavaocima se taj svijet čini kao bajka, a ustvari se radi o hladnokrvnoj mašineriji koja ima za cilj “proizvodnju” zvijezda od kojih će imati što veći profit. U trenutku kada prestanu da budu zanimljivi javnosti, kada ostare i zamjene ih mlađe generacije, više ih se niko ne sjeća. A najmanje Holivud koji ih je navodno stvorio. Jer važan je, samo profit. O tome je govorila i Merlin. 

,,Hollywood je mjesto gdje će vam platiti hiljadu dolara za poljubac i 50 centi za dušu.”

Merlin Monro bila je inspiracija za brojne knjige, filmove, dokumentarne emisije. Način na koji je živjela privlačio je pažnju, a njena smrt i danas je pod velom misterije. 

Elton Džon posvetio joj je baladu „Candle in the wind“, koja počinje stihovima “Goodbye Norma Jean”.

FOTO: Discover Los Angeles