22.05.2020

Predavanja za prijemne ispite na Muzičkoj akademiji onlajn

Autor: Redakcija portala

Pripremna predavanja za prijemne ispite na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore, koja su se do sada održavala na Cetinju, sada se, usljed pridržavanja mjera za sprečavanje širenja virusa COVID 19, održavaju onlajn.

Dekan Muzičke akademije prof. Bojan Martinović kaže da je interesovanje uvijek veliko, kao i da se kvalitet kandidata, iz države i regiona, iz godine u godinu, pojačava. 

Nastavni kadar i studenti Muzičke akademije se sada, kako dodaje, predstavljaju u virtuelnom svijetu, na zvaničnim profilima Akademije društvenih mreža FejsbukInstagram, kao i na sajtu Univerziteta Crne Gore.

"Tu su i lični kontakti naših profesora kojiu sadejstvu sa upravama muzičkih škola rade na promociji Akademije i regrutuju buduće studente. U cilju što bolje internacionalizacije uvijek računamo na studente iz inostranstva, pa se nadam da ova situacija neće uticati u prevelikoj mjeri da neki od budućih kandidata odustanu", kazao je Martinović.

Kada je riječ o uslovima upisa, pored dobrog uspjeha, budući kandidati moraju položiti i prijemni ispit koji se organizuje svake godine krajem juna, a koji je koncipiran na bazi znanja koja kandidati ponesu iz srednjih stručnih (muzičkih) škola.

"To je ujedno i posljednji filter pred upis na Muzičku akademiju. Za kandidate koji nam dolaze iz drugih prohodnih škola organizujemo i diferencijalne ispite, koji su takoreći priprema za naš prijemni ispit. Za sve one koji ne polože prijemni ispit u prvom roku, po potrebi organizujemo još jedan ili dva upisna roka na kom kandidati imaju priliku da pruže i zadovolje kriterijume upisa", objašnjava Martinović.

Prethodne godine, na Muzičkoj akademiji je upisano oko 30 studenata na dva studijska programa: Izvođačke umjetnosti i Opšta muzička pedagogija.

"Trudimo se da sistem bude održiv. Sa jedne strane, težimo da održimo broj studenata na nivou prethodnih godina, u kojima smo uspješno razvijali, ne samo soliste već i orkestar i hor i kamerne ansamble, za koje nam je prije svega potrebna brojnost i raznolikost instrumenata. Sa druge strane, ne želimo da uđemo u hiperprodukciju kadrova i tako narušimo balans na tržištu rada. Smatram da je trend koji smo imali prošlih godina optimalan i zadovoljava potrebe našeg aparata, ali i ispunjava zahtjeve koje ispostavlja tržište rada", kazao je Martinović.

Prema njegovim riječima, proteklih godina vlada ogromno interesovanje za studijski program Izvođačke umjetnosti, ali za sve instrumente, što je važno zbog kontinuiteta rada kamernih ansambala, orkestra, ali i hora.

"Orkestar Muzičke akademije je izrastao u ansambl zavidnih mogućnosti, tako da uz hor čini kvalitetnu okosnicu razvoja, ali i krunu zajedničkog muziciranja. Ne smijem, a da ne spomenem i sjajne soliste, mlade kolege u svim klasama. Studijski program Opšta muzička pedagogija godinama unazad takođe je baza školovanja kadrova koji danas rade u osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama, na radiju i televiziji, ali i rukovode nekim vladinim resorima i agencijama", zaključuje.

 

Ostale vijesti iz kategorije