22.05.2020

Miloš Jelovac: Važno je da pratimo sebe i svoju listu prioriteta kako bi se osjećali ispunjeno

Autor: Andrea Čvorović

Pored dobrog prosjeka na Elektortehničkom fakultetu, Miloš Jelovac jeste jedan od stipendiranih studenata zahvaljujući rezultatu koji ostvaruje u studentskom sportu. 

I ako mu bavljenje košarkom pored svakodnevnih fakulteskih obaveza oduzima dosta vremena, on smatra da trenutno nema značajnije aktivnosti kojom bi ispunio vrijeme. Jer kako kaže, vrijeme je to što nam je na raspolaganju, pa je važno da pratimo sebe i svoju listu prioriteta kako bi se osjećali ispunjeno.

‘’Veoma je zahtjevno planirati vrijeme, pa čak i kada govorimo o kratkom vremenskom periodu. Mnogo je situacija i okolnosti koje se ne mogu predvidjeti i očekivati. Ako se osvrnem na jedan svoj prosječan dan, pored akademskih aktivnosti koje su dominatno zastupljene u velikom dijelu godine, tu je sport i vrijeme za porodicu i prijatelje. Uglavnom su to mjesta i ljudi koji me čine srećnim’’ navodi Miloš.

Ovo priznanje, osim što mu je potvrda da je njegov trud zapažen od strane uspješnih ljudi,  svakako je i motiv za nastavak sa dobrim rezultatima. Takmičarski duh veže za smisao života, jer smatra da takav duh treba da ima svaka osoba, nevezano od sporta ili zanimanja kojim se bavi, jer na taj način tjeramo sebe i druge da budu bolji i uspješniji, ali sve u granicama zdravog rivaliteta. 

Kao igrač košarkaškog tima, Miloš je naveo da su takmičenja  koje organicuje SSSCG i pravo mjesto za druženje i sklapanje prijateljstava između studenata, uz lijepe sportske predstave. 

‘’Studentski sport je iz godine u godinu sve bolje organizovan, i uspjeva da preskoči i neke veoma visoke ljestvice kvaliteta. Ako se zamislimo na trenutak, biće nam svima jasno da održavanje kvaliteta i na trenutnom nivou nije jednostavan posao, biće nam jasno koliko je potrebno truda i napora za njegovo kontinualno usavršavanje. Sami podatak da je u košarkaškoj studentskoj ligi poslednje godine učestvovalo petnaest ekipa dovoljan je svjedok kvaliteta i konkurencije.’’

Ukoliko pomisli na svakodnevnicu u narednim godinama, nada se da će moći da pored svih regularnih aktivnosti, imati vremena za sport i aktivni način života, jer je to ono što ga ispunjava. 

‘’Sport je  model života u suštini, koji se mnogo brže odvija. Tu možemo naići na mnogo lijepih i poučnih stvari, ali isto tako na nepravdu i razočarenje. To je dobar način da se spremimo za životne avanture i izazove, a da očvrsnemo mentalno, postanemo stabilne individue.’’

Miloš se trudi da od svih sportista, izvuče kvalitetne pouke i poruke, kako bi na taj način uticao na sebe i svoje sazrijevanje. 

 ‘’Svjesan da ne mogu biti savršen niti isti kao neko od mojih sportskih uzora, jer svi smo posebna kreacija, sa puno vrlina i mana, sa željom da imamo što više pozitivnih osobina.’’