22.05.2020

Đoković slavi 33. rođendan!

Autor: Andrea Čvorović

Jedan od najboljih srpskih tenisera u istoriji, Novak Đoković rođen je 22. maja 1987 godine. 

Đoković od 2003. godine profesionalno igra tenis, a do sad je osvojio je sedamnaest titula na Grend Slem turnirima: osam puta Otvoreno prvenstvo Australije, pet puta Vimbldon, tri puta Otvoreno prvenstvo SAD i jedanput Rolan Garos. Jedan je od petorice tenisera u Open eri koji su osvojili Grend Slem karijere.

Ono što ga posebno izdvaja od drugih je što nikad ne odustaje i više puta je pokazao svoju, kako fizičku tako i psihičku spremnost, pogotovo u mečevima koji su znali da traju po par sati. 

Vrlo često kroz svoje intervjue ili društvene mreže, Đoković dijeli savjete o uspjehu i načinu života. Pričao je da je naučio da se nosi sa porazom, ali da nije fokusiran na svoje neuspjehe ili greške. 

Sebe motiviše razmišljanjem o putu koji je prešao, trudi se da iskontroliše svaki svoj postupak i fokusira se isključivo na naredni trenutak. 

‘’Biti šampion znači biti uspješan na profesionalnom i privatnom planu.’’ 

Za svoju viziju uspješnog života naveo je ''da budem zdrav i srećan sa svojom porodicom''. 

Fondacija ''Novak Đoković''

2007. godine je osnovao Fondaciju „Novak Đoković“ koja prikuplja humanitarna sredstva za djecu iz socijalno ugroženih sredina. Direktor je Novakova supruga Jelena Đoković.
Jednom je upravo za svoj moto naveo ''Vjeruj u svoje snove'' pojašnjavajući da se kroz fondaciju trudi da pomogne da svi zajedno vjerujemo u dječije snove. 

''Serviraj za pobjedu''

Đoković je izdao i autobiografsku knjigu 2013. godine – ''Serviraj za pobjedu'', u kojoj priča kako je o odrastanju u ratom razorenoj Srbiji i probio se među najbolje igrače u svom sportu. Pisao je o svom načinu ishrane, ali i koliko su mu mentalna snaga i dobro zdravlje pomogli da ostvari svoja dva sna iz djetinjstva: da osvoji Vimbldon i postane najbolji teniser na svijetu.

foto:tennisnet.com