21.05.2020

"Za igru. Za svijet"

Autor: Andrea Čvorović

Na današnji dan, 1904. godine, osnovana je Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija u Parizu (franc. Fédération Internationale de Football Association), poznata kao FIFA. Ova asocijacija je odgovorna za organizaciju i vođenje najvećih fudbalskih međunarodnih takmičenja, među kojima je najvažnije svjetsko prvenstvo u fudbalu koje se održava svake četiri godine počevši od 1930. godine.

Svjetski kup već godinama organizuje svjetska fudbalska asocijacija FIFA. U cjelosti to znači Federation Internationale de Football Association iliti Međunarodna federacija fudbalskog saveza.Sjedište je u Cirihu.

Njihov moto je ''Za igru. Za svijet ", a trenutno imaju 209 zemalja članica. FIFA se često naziva Ujedinjenim fudbalskim narodima. Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija sa svojih 209 članova jedna je od najvećih organizacija na svijetu (ima 15 članova više od Ujedinjenih nacija i 3 člana više od Međunarodnog olimpijskog komiteta, a 3 člana manje od Međunarodne asocijacije atletskih federacija).

Svaki Svjetski kup teži obaranju prethodnog najgledanijeg rekorda. Iako su evropske zemlje kolektivno moćne, pojedinačno, postoji još jedna sila – Brazil koji je najviše puta osvojio trofej Jules Rimet. Ovo čini Brazil najprivlačnijim i najuspješnijim timom u istoriji turnira i uopšte u istoriji fudbala.