21.05.2020

Žalfija u službi zdravlja

Autor: ATV

Žalfija je prirodan lijek za mnoge tegobe, ima antigljivično i antibakterijsko dejstvo, a hiljadama godina unazad se smatra čudesnom biljkom koja liječi mnoge bolesti. Sadrži tanin koji jača sluzokožu, etarsko ulje koje ima antiseptično dejstvo, kao i flavonoide i fenoličnu kiselinu koji djeluju antispazmatično, odnosno smiruju grčeve unutrašnjih organa i reguliši lučenje žuči.

Osim kao lijek, žalfija se koristi i kao začin i jedan je od sastojaka mnogih krema za njegu kože, pasti za zube i šampona.

Poznato je da žalfija služi za izbacivanje sluzi i drugih štetnih materija iz organizma. Pomaže kod nervoze, napetosti, umora, poboljšanje memorije i loše koncentracije. Takođe, pomaže kod upala krajnika i desni kada se grgulja u ustima. Efikasna je kod gingivitisa, apscesa, karijesa i eliminiše neprijatan zadah u ustima. U liječenju i prevenciji paradontopatije, žalfija može biti od velike pomoći.

Žalfija uspješno reguliše znojenje, jača imuni sistem, pomaže u borbi protiv groznice. Blagotvorno djeluje na disajne puteve, bubrege i mokraćnu bešiku.

Veoma je dobra za kožu, koristi se kod problema sa aknama i mitiserima, a djelotvorna je u i njezi masne kože. Čini je ljepšom i vitalnijom. Korisna je i u borbi protiv celulita, a koristite se i za detoksikaciju kože.

Dakle, žalfija je antibiotik širokog spektra pa je svakako treba iskoristiti. Važno je imati na umu da je ne smiju koristiti trudnice, dojilje i epileptičari, jer dugotrajna upotreba može dovesti do iznenadnog napada grčeva, zbog tujona – toksičnog sastojka. U rijetkim slučajevima, žalfija može da dovede do mučnine, vrtoglavice i povraćanja.

GAJENJE ŽALFIJE U KUĆI

Gajenje žalfije je veoma lako. Najjednostavnije je da nabavite male sadnice koje možete naći u rasadnicima. Uspjeva na svim tipovima zemljišta ali joj najviše odgovara duboko, plodno zemljište.

Ako nemate dvorište, najbolje je da se gaji u saksiji sama jer se razvija u nizak drvenast grm, pa je i najbolje da biljka raste zasebno. Ukoliko želite da sadite u bašti, gledajte da razmak između biljaka bude 30 – 40cm.

Potrebno je da saksiju napunite mješavinom zemlje i šljunka, a povremeno zemlju nađubrite da bi bila žbunastija. Saksija je odličan izbor jer možete precizno dozirati količinu vode i možete lako da je premjestite gdje ima sunčeve svjetlosti jer žalfija traži dosta sunca. Ukoliko sadite u bašti, izbjegavajte mjesta pored biljaka koje zahtjevaju puno vode, jer žalfiji odgovaraju suvlji uslovi. Uprkos tome što ne podnosi baš vlagu, dobro podnosi zimu i niske temperature.

Kada želite možete brati listić žalfije ili uzeti čitavu stabljiku i iskoristiti je za čaj, kao začin i u mnoge druge svrhe.