21.05.2020

Tinejdžer napravio stranicu o koroni i odbio 8 miliona dolara

Autor: DDL/Luftika

Pandemija korona virusa i dalje je tema broj 1 jedan u svijetu, pa se svakodnevno mogu čuti priče o potencijalnim ljekovima, raznim medicinskim istraživanjima i izumima koji će zauvijek zaustaviti zdravstvenu pošast koja je proteklih mjeseci obišla ovozemaljsku kuglu. Od detektora virusa, vakcine, revolucionarnih načina zaštite i liječenja, sve do stranice za praćenje Covida.

Ideja o pokretanju stranice stiže iz Vašingtona. Naime, 17-godišnji učenik srednje škole Avi Šifman napravio je web stranicu za praćenje koronavirusa.

Riječ je o platformi ncov2019.live, koja omogućavaj posetiocima da provjere sve informacije relevantne za koronavirus i statističke podatke o širenju zaraze u raznim zemljama, piše Business Insider. Kako bi pružio informacije svojim posjetiocima Šifman provodi dane i noći prikupljajući podatke. Kaže kako je jednom na stranici radio čak 50 sati bez prestanka.

Stranica ima 30 miliona posjeta dnevno, a do sad je 700 miliona ljudi koristilo njene podatke.

"Stranica je u potpunosti preuzela moj život. Bio sam grozan učenik tokom prve dvije nedelje, kada je stranica postala veoma popularna", rekao je Šifman za Business Insider.

Sve dok je sajt otvoren, nastaviće da radi na njemu i da dodaje nove funkcije. Jednom kada se pandemija završi, možda će napraviti stranicu koja upoređuje COVID-19 sa SARS-om ili španskim gripom.

Ipak, srednjoškolac ne razmišlja o profitu, a svakodnevno dobija ponude za postavljanje oglasa na web stranici. Konkretno, u jednom slučaju ponuđeno mu je osam miliona dolara za korišćenje prostora njegove stranice za oglašavanje, što je on odbio. Kaže kako bi mogao da zaradi više od 30 miliona dolara kada bi postavljao oglase, ali to nije cilj stranice.

"Imam tek 17 godina, ne treba mi osam miliona dolara. Ne želim da budem profiter", ističe Šifman.

U početku je gotovo nerado govorio o oglasima, za koje kaže da se svi raspituju. Zatim je objasnio svoj stav. Kako tvrdi, ne želi da bude ugovorno obavezan da čuva veb lokaciju ili da vrši promjene sa kojima se ne slaže.

Tačnije, zna da mnogi njegovi posjetioci iz cjelog svijeta nemaju brzu internet vezu, tako da bi dodavanje oglasa usporilo sajt i možda čak učinilo i njima neupotrebljivim.

Šifman ima velike planove za svoju budućnost. Već je dobio ponude za posao, uključujući kompaniju Majkrosoft, ali za sada nije prihvatio nijednu ponudu i želi da nastavi sa sopstvenim projektima.

Kako kaže, „poslednje što želite da uradite je da programirate još više“ nakon jednog dana programiranja.

Ostale vijesti iz kategorije