21.05.2020

Dobitnici nacionalne stipendije za izgradju kapaciteta SEEIIST projekta

Autor: Redakcija portala

Ministarstvo nauke je objavilo rezultate Konkursa za dodjelu nacionalne stipendije u okviru programa izgradnje kapaciteta za SEEIIST projekat.

 

Međunarodni panel eksperata izvršio je evaluaciju pristiglih prijava i s obzirom na njihov kvalitet, kao i potrebe projekta, donijeta je odluka da se odobre dvije stipendije, i to: jedna iz oblasti Big-data, a druga iz oblasti Magnet-design. 

 

Izabrani kandidati su:

- Ivan Knežević (big-data)

- Lazar Nikitović (magnet-design)

 

U skladu sa međunarodnim preporukama i mjerama povodom trenutne situacije izazvane pandemijom Covid-19, početak rada u CERN-u očekuje se u septembru, o čemu će kandidati biti blagovremeno obaviješteni. 


Podsjećamo da će jedna od najvećih i najprestižnijih naučnoistraživačkih institucija u svijetu - Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) otvoriti svoja vrata za odabrane studente koji će se obučavati za posebne aspekte SEEIIST projekta. 


Stipendija Ministarstva nauke obuhvata troškove života u mjesečnom iznosu od 3.800 eur kao i putne troškove, dok će institucija domaćin (CERN) omogućiti: nadzor/mentorstvo istraživača tokom trajanja stipendije; prostor za rad i pristup neophodnoj naučnoistraživačkoj opremi tokom realizacije stipendije i administrativnu podršku tokom boravka stipendiste. 


Stipendija se odobrava na period od 12 mjeseci sa mogućnošću produženja u trajanju od 12 mjeseci. Nastvak realizacije stipendije i produženja trajanja zavisiće od pozitivne ocjene mentora u polugodišnjem odnosno godišnjem izvještaju o napretku.

Ostale vijesti iz kategorije