26.03.2020

Kako koristiti zaštitnu masku

Autor: Valentina Kolman

Primjetila sam veliki broj svojih sugrađana, koji masku nose spuštenu ispod brade, ili sa nosem van. Veliki broj je i onih kojima je maska vidno zaprljana. Za sve nas, evo prevoda šta o tome misli Svjetska zdravstvena organizacija 29. januara 2020. “Savjeti o korištenju maski u zajednici, za kućnu njegu i u zdravstvenim ustanovama u kontekstu nove epidemije koronavirusa (2019-nCoV):

- pažljivo stavite masku da prekrije usta i nos i učvrstite je na način da u najvećoj mogućoj mjeri prijanja za lice; - izbjegavajte dodirivanje maske tokom njenog korišćenja; - uklonite masku primjenom odgovarajuće tehnike (to jest učinite to ne dodirujući prednju stranu, već hvatajući traku odostraga);

- nakon uklanjanja ili kad god nehotice dodirnete masku tokom upotrebe, očistite ruke pomoću sredstva na bazi alkohola, ili operite vodom i sapunom kod vidnih zaprljanja; - zamijenite masku novom, čistom i suvom maskom, čim prije kad postane vlažna; - nemojte više puta koristiti maske za jednokratnu upotrebu;

- maske za jednokratnu upotrebu nakon skidanja odmah odložiti u otpad;

Maske od tkanine (npr. pamuk ili gaza) se ne preporučuju ni pod kojim okolnostima.” https://www.who.int/docs/default-source/documents/advice-on-the-use-of-mas ks-2019-ncov.pdf)

Smatram da SZO maske od pamuka ne preporučuje jer ne postoje odgovarajuća istraživanja koja im podvrđuju efikasnost. Na portalu Medicinskog centra Vanderbilt Univerziteta (https://www.vumc.org/coronavirus/how-donate-hand-sewn-face-masks) navode da prihvataju taj vid poklona dajući detaljne preporuke o izradi, gdje oni pominju 2 sloja platna. Mislim da maske od pamuka mogu biti korištene ukoliko poslije svakog nošenja budu oprane na 95 stepeni celzijusa, a nakon što se osuše obavezno se opeglaju prije upotrebe. Sašiti ih najbolje u 4 sloja da bi se imala veća sigurnost pri upotrebi (probala sam to i nosim ih lakše od sintetičkih), a svakako zaustavljaju kapljice kojima ovaj virus, kao i većina drugih patogena putuju od naših usta u svijet. Poziv NKT za zarazne bolesti CG ima smisla, maske za jednokratnu upotrebu najpotrebnije su zdravstvenim radnicima. Ja bih dodala i zaposlenima u apotekama i trgovinama, kao i policiji i vojsci, to jest svima koje u svijetu nazivaju ključni radnici, oni koji su u prvim borbenim redovima ovog rata. Poštujmo njihov rad, ostanimo doma.