25.03.2020

Čerčil - ali bolja verzija

Autor: Milena Radonjić

Autorka ovih redaka prvi je put čula za "Čerčila’’, kada je sa 7 godina gledala "Porodično blago’’. 

Ta upečatljiva pojava, ponašanje, srdačnost I osuda u istoj rečenici, učinila je Danila Lazovića mnogo značajnijom ličnošću od samog Vinstona, britanske verzije. Nije volio kafane, piće, iako ga je većina ljudi klasifikovala da pripada tom redu boema, vjerovatno zbog njegove upečatljive glumačke sposobnosti preobražaja. 

Rođen 25. u novembru mjesecu, umro 25. u martu mjesecu, u 55. godini.

Primjetne su silne petice u ovim njegovim životnim odrednicama, što implicira da je u glumi, ponašanju, humoru, životu oduvijek bio ‘’odličan pet’’.

Odrastao je u radničkoj porodici, a Lazovići su se 1958. godina preselili u Priboj na Limu, gdje je poznati glumac završio gimnaziju. Na Fakultetu dramskih umjetnosti diplomirao je 1974. godine, kada je i ostvario prvu zapaženu ulogu u kultnoj seriji „Otpisani“. Od tada su se ređale značajne uloge na filmu, ali i u teatru, mada ga publika najbolje pamti po ulogama u serijama „Bolji život“, „Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Stižu dolari’’. 

Tokom snimanja poslednje serije, preminuo je od infarkta.

"Lik Šćepana Šćekića zabava je na zadatu temu mog strica Dušana, svojevrsni omaž njemu. On to apsolutno zaslužuje jer je duhovitiji od mene i veći zabavljač od svega što sam prikazao na malom ekranu. To je više od mentaliteta. U liku Šćepana je dokaz da narod ima neodoljivu potrebu za zabavom", znao je da govori svojevremeno.

Dobitnik Sterijine nagrade i statuete Ćuran, važio je za patrijarhalnog i strogo konzervativnog čovjeka, koji njeguje porodične vrijednosti. Volio je selo, pa je sa ženom i četvoro djece svio gnijezdno izvan grada, na Avali, imanju gdje se uvijek istinski zanimao kao čovjek, domaćin, glumac i Čerčil, ali bolja verzija.

foto: ddl.rs