25.03.2020

Odlazak Stuarta Gordona – autora kultnih horor filmova

Autor: Esma Sarić

Stuart Gordon, reditelj koji zauzima istaknuto mjesto u žanru horor filmova svojim djelom nastalim sredinom osmadesetih „Re-Animator“ napustio je ovaj svijet na današnji dan u 73. godini.

Gordon, koji je rođen i odrastao u Chicagu, počeo je producirati radikalne pozorišne predstave već kao student, osnivajući kompaniju 1968. pod nazivom „Screw Theatre“. On je inscenirao antiratnu adaptaciju Petera Pana ,inspirisanu neredima na Demokratskoj konvenciji te godine, za vrijeme kojih su on i njegova tadašnja djevojka Karolin Purdi uhapšeni; slučaj je privukao nacionalnu pažnju, ali optužbe su kasnije odbačene. Zatim je svoja djela postavio kao Organsko pozorište - opisano kao "pozorište za skidanje odjeće i krvarenje". Među njegovim uspjesima bila je premijerna produkcija Davida Mameta „O seksualnoj perverznosti Davida Mameta“ u Čikagu 1974. godine.

On se tek sredinom 80-ih počeo baviti filmom, a „Re-Animator“ bio je njegov rediteljski debi.

Prilagođavajući kratku priču HP Loverkrafta, Gordon je prvo planirao stvoriti scensku predstavu, a zatim i TV emisiju, prije nego što je upoznao producenta Brajana Juzna. Objavljen 1985. godine, njegova mješavina groznih, krvavih specijalnih efekata (inspirisana fotografijama leševa iz mrtvačnice okruga Cook) i divljačkog humora, učinili su ovaj film kultnim hitom i ključnim dijelom vala komedije i horora sredinom 80-ih godina u Holivudu.

Gordonovi slijedeći filmovi- „From Beyond“ i „Dolls“ - bili su manje uspješni, ali dobio je priliku da film scenarij poašlje Dizniju.Rezultat ove saradnje je poznati film „Honey, I Shrunk the Kids“.

Međutim, uprkos uspjehu na domenu komedije, Gordon se vratio znanstveno-fantastičnim filmovima i filmovima horora, praveći bitke-robota „Robot Jox“ (1990.), futurističku zatvorsku igru „Fortress“ (1992) i komediju „Space Truckers“ (1996). 2003. godine adaptirao je noir roman Charlie Higson „Kralj mrava“ i ponovno surađivao s Mametom na filmskoj verziji „Edmond“ (2005). Njegova zadnja rediteljska zasluga bio je film „Stuck“ (2009), još jedna horor komedija sa Stephenom Reom u glavnoj ulozi beskućnika.  

Gordon je iza sebe ostavio djela koja su obilježila horor epohu 80-tih godina u Holivudu, ka čijem statusu teže mnogi nezavisni reditelji danas.

foto: wallofcelebrities.com