31.07.2023

"Filmsko platno" u Njegoševom parku: Revija evropskih ostvarenja "Filmovi pod zvijezdama" startuje danas

Autor: Nikola Saveljić/Makanje

Revija „Filmovi pod zvijezdama“, u organizaciji Evropske kuće i Sekreterijata za kulturu i sport Podgorice, biće održana od danas do 3. avgusta u Novom paviljnou u Njegoševom parku sa početkom u 21 sat.

Iz Glavnog grada su saopštili da će biti prikazani filmovi evropske produkcije i to: „Bogovi Molenbeka“, „Lola“, „Sanremo“ i „Zemlja sjena“.

Revija počinje projekcijom višestruko nagrađivanog filma "Bogovi Molenbeka", finske rediteljke Rete Huhtanen, koji govori o odrastanju dva dječaka u briselskom distriktu Molenbeku, koji za njih dvojicu postaje ogledalo surovog svijeta odraslih nakon terorističkog napada. To lirsko ostvarenje na svjež i maštovit način pristupa jednom od gorućih problema današnjice – (ne)mogućnosti suživota u različitosti.

Sjutra će biti prikazan belgijski film "Lola", reditelja Lorena Mišelija o osamnaestogodišnjoj transrodnoj ženi, koja biva zatečena neočekivanom smrću svoje majke. Ispunjavajući majčine posljednje želje, Lola i njen otac, koji su vječito u sukobu, kreću na putovanje do belgijske obale. 

Slovenački film "Sanremo", reditelja Miroslava Mandića, biće prikazan u srijedu, 2. avgusta, čiji je glavni junak Bruno. On živi u domu za stare i zaljubljen je u cimerku koja se zove Duša. Njihova ljubavna priča je fragmentarna, jer se stalno zaboravljaju. Tako se uvijek mogu prvi put sresti. Njihova jedinstvena veza evocira "Non ho l’eta" Gigliole Cinkuetti (Sanremo 1964), čega se iz mladosti oboje sjećaju.

"Zemlja sjena", češkog reditelja Bohdana Slama, biće prikazan posljednjeg dana revije, u četvrtak, 3. avgusta. Tema je malo selo u Češkoj, u Vitoraškoj pokrajini, neposredno uz češko-austrijsku granicu, tokom tridesetih godina prošlog vijeka. Uspon nacističke Njemačke i stvaranje Trećeg Rajha sve više dijeli mještane sela, porijeklom Njemce i Austrijance koji se sve više dijele u dva suprotstavljena tabora. S jedne strane su oni koji staju uz nacistički režim i postaju kolaboranti, a s druge oni koji se suprotstavljaju nacistima, pa tako i svojim sumještanima. 

Izvor naslovne fotografije: IMDB

Ostale vijesti iz kategorije