26.07.2023

Marunović: Čovjek nedifinisan sam sa sobom ne može da doprinese habitatu gdje živi

Autor: Bojana Maraš

Deveto izdanje Green Montenegro International Film Festa održaće se od 29. do 31. jula na glavnom gradskom trgu na Žabljaku, a ovogodišnje izdanje otvoriće njemački reditelj Hajnc Hermas, rečeno je danas na press konferenciji uoči festivala u KIC „Budo Tomović“.

Medijima se najprije obratio direktor festivala Blagota Marunović koji je istakao značaj ovog događaja s obzirom na važnu tematiku i poruku koju nosi, istakavši kako je ovo jedini festival koji promoviše ekologiju na prvom mjestu sa ciljem da poveća nivo odgovornosti i znanja o ekologiji i zaštiti životne sredine.

Selektor festivala Aleksandar Vujović rekao je da usljed velikog broja kvalitetnih filmova iz preko četdeset zemalja njegov posao nije bio nimalo lak, ali da ga je radio "s uživanjem s obzirom na to da da bi se napravila dobra selekcija eminentno je da pristignu i dobri filmovi."

„Biće prikazani filmovi crnogorskih, regionalnih a i svjetskih autora,  a slobodno mogu i da kažem da je u preko dvesta filmova iz selekcije, ovo možda i najbolju selekcija za svih devet godina postojanja festivala“, rekao je Vujović.

 „Posebnost koja izdvaja je kategorija ekologija duše koja je unikatna i koja na neki način brendira sami festival i od međunarodnih autora je sve više prepoznata. U pitanju kategorija koja tretira čovjeka i njegovu sudbinu koja je povezana sa prirodom“, dodao je selektor festivala.

Zašto je ova kategorija koja je tu od samog početka održavanja festivala toliko bitna kazao je i Marunović u svom obraćanju:

„Čovjek nedifinisan sam sa sobom ne može da doprinose habitatu gdje živi“, kazao je on.

Ovogodišnji slogan festivala glasi „Zaštitimo šume za generacije koje dolaze“,  a što se tiče repertoara konceptualno je uklopljen tako da postoje sve vrste filmova, oni koji imaju više umjetničku notu, dokumentarni, igrani, kratkometražni, dugometražni kao i dva animirana.

Žiri ovogodišnjeg festivala sačinjavaju : konsultant i filmski stvaralac iz Njemačke, Hajnc Hermaspozorišna i baletska kritičarka iz Ukrajine  Nina Mazur, profesor fizike i astrofizike i crnogorski predstavnik Dragan Hajduković, magistar ekologije i zaštite životne sredine Vuk Ikovićprofesor i dramski umjetnik sa Kosova, Mentor Zimberaj.

Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije, tri glavne, uključujući Grand pri festivala i tri specijalne, i u kategoriji Ekologija duše III, II, I i dvije specijalne u  avanturističkim i studentskim filmovima.


FOTO/Izvor: Privatna arhiva

Ostale vijesti iz kategorije