25.07.2023

"Openhajmer": Impresivan spoj nauke, istorije i ljudske drame

Autor: Nikola Radovanić

"Openhajmer", film Kristofera Nolana, nije samo obična biografska drama. To je monumentalni i ambiciozni filmski poduhvat koji plete složenu mrežu vremenskih linija i tema. Film prati život Julijusa. Roberta Openhajmera, čuvenog fizičara poznatog kao "oca atomske bombe". Kilijan Marfi briljantno tumači Openhajmera, pretvarajući ga u Frankenštajna atomske ere, čovjeka zanesenog mogućnostima nauke, da bi kasnije shvatio razorne posledice svoje kreacije.


Izvor: IMDB

Marfijeva fizička pojava postaje moćno oružje, s njegovim krhkim izgledom koji oštro kontrastira s moćnim vojnim figurama sa kojima sarađuje. Film se bez napora prebacuje između različitih vremenskih perioda, prikazujući Openhajmerovu briljantnost u ranim akademskim danima, ali i njegovo suočavanje s ispitivanjima njegove uloge u komunizmu i državnoj bezbjednosti kasnije u životu. Razvoj Menheten projekta prepliće se sa senatskim ispitivanjem, stvarajući složenu i nelinearnu strukturu tipičnu za Nolanova ostvarenja.

Nolanova sklonost snimanju na Imax 70mm filmu omogućava vizualno zadivljujuće iskustvo, s detaljnim crtežima po tabli i apstraktnim trenucima koji prenose suštinu naučnog genija i avanture u srž atoma. Kulise se tresu tokom trenutaka napetosti. A test atomske bombe ostavlja publiku bez daha, posebno poslednjih deset sekundi.


Izvor: Twitter (@FilmUpdates) i IMDB

Majstorsko korišćenje zvuka i muzike, posebno Ludviga Goransona, dodaje emotivni sloj priči. Ponavljajući motiv silovitog koraka nogu, koji prvobitno simbolizuje trijumf, postaje sve više prijeteći kako postaje jasno koliko katastrofalne posledice donosi takav naučni proboj.

Zaključno, "Openhajmer" je impresivan filmski podvig koji spaja nauku, istoriju i ljudsku dramu. Iako može zahtijevati više gledanja da bi se potpuno razumjela njegova složena struktura, ostaje monumentalno ostvarenje u filmografiji Kristofera Nolana. Izvanredne glumačke izvedbe, zadivljujuće vizuelne komponente i majstorsko korišćenje zvuka čine "Openhajmer" filmom koji ostaje u sećanju dugo nakon što se završi.


Izvor naslovne fotografije: IMDB