25.07.2023

Uoči premijere filma o Indijani Džons, podsjećamo se avantura čuvenog filmskog junaka

Autor: Portal Makanje

Ljubitelji čuvenog arheologa Indijane Džounsa, još jednom će imati prilike da uživaju u njegovim avanturama.

Holivudski glumac Harison Ford vratio se ulozi legendarnog heroja, arheologa i kako najavljuju autori poslednji put, u ovom petom nastavku sage uzima svoj neizostavni šešir i svoju kožnu jaknu.

Peti nastavak kultne franšize stiže u bioksope četrdeset i dvije godine nakon što je nastalo prvo ostvarenje o Indijani Džons.

Prvi film o arheologu avanturisti "Otimači izgubljenog kovčega" (Raiders of the Lost Ark) nastao je 1981. godine i već tada stekao veliku svetsku pažnju, a od devet nominacija za nagradu Oskar osvojio je četiri zlatne statue među kojima i ona za najbolje vizuelne efekte. Priča prati arheologa Indijanu Džons koji je po tadašnjem scenariju Džordža Lukasa zadužen da uđe u trag neprocjenjivom komadu koji je ključ za lociranje Zavetnog kovčega koga traže i tvorci Drugog svetskog rata.

Prvi film o harizmatičnom i šarmantnom arheologu, kao i sljedeća tri, režirao je jedan od najboljih holivudskih scenarista, Stiven Spilberg.

Tri godine kasnije nastao je drugi dio franšize „Indijana Džons i ukleti hram”. I ovaj film je nagrađen Oskarom u kategoriji za specijalne efekte, a profesor Indijana, pjevačica Vili Skot i dvanaestogodišnji dječak Šort Raund sticajem okolnosti stižu u jedno seoce na istoku koje je gladovanje i koje krivi sebe za gubitak tri mistična kamena kao artefakta sreće. Indijana se zaklinje da će im vratiti vrijedno kamenje, što ga dovodi licem u lice sa smrtonosnim kultom. Tri godine kasnije nastao je drugi dio franšize "Indijana Dćouns i ukleti hram" , i treći nastavak "Posljednji krstaški povod" za koga se možda činilo da je posljednji sve do četvrtog dijela "Kraljevstvo kristalne lobanje".

No iako se činilo da se profesor penzionisao i da su nevolje iza njjega, nove avanture izgleda tek slijede.

Izvor naslovne fotografije: IMDB

Ostale vijesti iz kategorije