24.07.2023

Deveti Green Montenegro International Film Festival od 29. do 31. jula na Žabljaku

Autor: Nikola Saveljic/Makanje

Green Montenegro International Film Festival (GMIFF) koji je uvršten među 40 najrenomiranijih filmskih ekoloških festivala na svijetu, u okviru „Green Film Networka“, svoje deveto izdanje imaće u periodu od 29. do 31. jula 2023. godine na glavnom gradskom trgu na Žabljaku.

Kako su kazali iz Green Montenegro, festival je edukativnog, nekomercijalnog i takmičarskog karaktera, podijeljen u četiri kategorije:

- Ekologija

- Ekologija duše

- Promo-turistički filmovi i

- Studentski filmovi

„Na ovogodišnjem izdanju GMIFF-a biće prikazano 40 filmskih ostvarenja i to iz Brazila, Irana, Italije, Rusije, Turske, Crne Gore, Njemačke, Velike Britanije, Srbije, Indonezije, Španije, Portugala, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Švajcarske, Njemačke i Gruzije.  Pored projekcija filmova sa svih svjetskih meridijana, održaće se i predavanja, masterclass, interaktivna sesija, izložbe, rafting ture, planiranja, biciklističke ture, kajaking jezerima, itd“, saopštili su iz te organizacije.

GMIFF je jedini filmski festival u Crnoj Gori na temu zaštite životne sredine koji se redovno održava od 2015. godine, čime je postao prepoznat kao centar ekološkog identiteta države Crne Gore.

Ovogodišnje izdanje Green Montenegro IFF-a otvoriće njemački oskarovac Pepe Danquart (film „Crni jahač” 1994.), koji će pored projekcije Oskarom nagrađenog filma održati i Masterclass na temu ,,Kinematografija u funkciji ekologije”.

Navode da je cilj festivala  razvijanje i podizanje nivoa odgovornosti i znanja o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ekologije i kinematografije ka kojima Crna Gora teži. 

Crnogorski reditelj, multimedijalni umjetnik i producent prof. mr Aleksandar Vujović, selektor ovogodišnjeg izdanja festivala, sa umjetničkim direktorom festivala, prvakom CNP-a glumcem Slobodanom Marunovićem, od pristiglih gotovo 200 filmova, odabrao je 30 filmova u takmičarskoj i 10 filmova u revijalnoj selekciji.

Članovi/ce žirija devetog izdanja GMIFF-a su kustos, konsultant, profesor, filmski stvaralac i muzičar Heinz Hermanns,  pozorišna i baletska kritičarka, teatrološkinja i dramaturškinja  Nina Mazur, profesor fizike, astrofizičar i fizičar Dragan Hajduković, magistar ekologije i zaštite životne sredine  Vuk Iković  i profesor i dramski umjetnik  Mentor Zymberaj.


Izvor: Green Montenegro

Ostale vijesti iz kategorije