21.07.2023

Muller na "Kafi sa ambasadorom": Prilike za mlade su brojne

Autor: Bojana Maraš

Na već tradicionalnom događaju Evropske kuće "Kafa sa ambasadorom", ovog jula pružena je prilika za razgovor sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori, Karl Michael Mullerom. 

Odgovarajući, uz kafu, na pitanja mladih, ambasador je kazao da su prilike za mlade brojne, počevši od Erasmusa putem kojeg se nude stipendije za različite module studija, dok su nekadašnji stipendisti i sadašnji članovi foruma Alpbach Montenegro uputili na važnost te prilike u Austriji koja se pruža mladima u Crnoj Gori.

Forum se održava svakog avgusta u Tirolu, a našim mladima je pružena prilika da se prijave već godinama unazad. Tematika je upućena na goruća društvena pitanja kao što su politika, evropske integracije, ljudska prava i diplotamsko - pravni odnosi, ekologija i kultura. Stipendisti su u mogućnosti da posljednje sedmice avgusta, pored cjelodnevnih predavanja eminentnih stručnjaka, provedu sprovodeći i svoje aktivnosti, kao i da se savjetuju sa gostima predavačima, uglednim članovima evropskog i svjetskog društva kao što su premijeri i predsjednici država.


Veče uz kafu je iskorišteno i za pitanja o trenutnim diplomatskim odnosima Crne Gore sa zemljama susjedima, kao i o pregovorima o članstvu u EU. Ono što obećava je pozitivan stav ambasadora po ovom pitanju kao podstrek mladima da se još više zalažu u svojim oblastima kada je ova tema u pitanju.

Govorivši o istoriji, kulturnoj baštini i običajima Crne Gore istakao je da je veliki zaljubljenik u našu prirodu i alpinizam, te da baš u tim pogledima s visine kao i skromnosti i ljubaznosti našeg naroda vidi sponu sa Austrijom. Dodao je i kako voli da čita istorijske fakte i legende, a ono što ga posebno zanima su tvrđave, pa mu je tako i jedan od najdražih gradova Kotor. Istakao je i moguću saradnju dvije države u oblasti kulturne baštine, kao i inkluziju mladih naučnika u te projekte, s obzirom na istorijsku poezanost i trenutno dobre odnose Crne Gore i Austrije. 

FOTO/Izvor: Evropska kuća