20.05.2023

Side Hustle: Kako zaraditi novac putem interneta ?

Autor: Nikola Radovanić

Side hustle se odnosi na sekundarni posao ili aktivnost koja stvara prihode koju pojedinci obavljaju pored svog primarnog izvora zarade. Oni su obično angažmani sa skraćenim radnim vremenom koje pojedinci preuzimaju van redovnog. Nude fleksibilnost u pogledu rasporeda, omogućavajući pojedincima da uravnoteže svoj primarni posao i lične obaveze. Često je to prilika da istraže svoje strasti, interesovanja ili preduzetničke poduhvate dok dopunjuju svoj primarni prihod.

Postoje mnoge prilike za stvaranje dodatne „pare“ na internetu od kojih izdvajamo sledeće:

 

Onlajn tutor engleskog na Engoo i Native camp

 

Engoo i Native Camp su onlajn platforme koje nude usluge učenja jezika kroz individualne lekcije sa profesorima. Ovi sajtovi povezuju učenike jezika sa nastavnicima širom svijeta koji pružaju personalizovana uputstva kako bi im pomogli da poboljšaju svoje jezičke vještine. Prethodno iskustvo nije potrebno za rad.

Engoo:

Engoo je onlajn platforma za učenje engleskog jezika koja povezuje studente sa nastavnicima engleskog iz cijelog svijeta. Nudi razne kurseve i opcije lekcija koje odgovaraju različitim potrebama učenika. Engoo se fokusira na učenje zasnovano na razgovoru, sa ciljem da unaprijedi vještine govora i slušanja učenika u praktičnom kontekstu. Platforma pruža fleksibilnost u zakazivanju časova, omogućavajući studentima da rezervišu sesije u željenim terminima.

Native camp:

Native Camp je još jedna onlajn platforma za učenje jezika koja nudi lekcije jedan na jedan sa tutorima. Dok se Engoo prvenstveno fokusira na engleski, Native Camp pruža lekcije na više jezika, uključujući engleski, španski, francuski, njemački, kineski i još mnogo toga. Kao i Engoo, Native Camp naglašava praksu razgovora i interaktivno učenje. Studenti mogu da biraju svoje željene nastavnike na osnovu njihove dostupnosti i stručnosti. Platforma takođe nudi fleksibilne opcije zakazivanja kako bi se prilagodili učenicima iz različitih vremenskih zona.

Ove platforme služe učenicima svih nivoa, od početnika do naprednih govornika, i nude prilagođene planove učenja za rješavanje individualnih ciljeva i potreba.

Onlajn pisanje

Online pisanje se odnosi na kreiranje pisanog sadržaja posebno dizajniranog za potrošnju i širenje putem digitalnih platformi kao što su veb stranice, blogovi, društveni mediji, e-knjige, onlajn časopisi i još mnogo toga. Obuhvata širok spektar stilova i formata pisanja prilagođenih publici. Neki primjeri bi bili:

 

SEO (optimizacija pretraživača): pisanje na mreži često uključuje SEO tehnike za optimizaciju sadržaja za pretraživače. Ovo uključuje strateško korišćenje relevantnih ključnih riječi i fraza kako bi se poboljšala vidljivost u rezultatima pretraživača i privukao organski saobraćaj na veb lokaciju ili blog. Jako je tražen posao i nude se online kursevi za usavršavanje istog.

Copywriting: Naslovi koji privlače pažnju su ključni za pisanje na mreži jer služe kao prva spona sa čitaocima. Efektni naslovi treba da budu sažeti, jasni, catchy i primamljivi, da podstiču čitaoce da kliknu na sadržaj i da se na istom zadrže duže od par minuta.

2Multimedijalna integracija: Pisanje na mreži može uključivati multimedijalne elemente kao što su slike, video snimci, infografike i interaktivne elemente kako bi se poboljšalo iskustvo čitaoca. Ovi vizuelni materijali mogu podržati pisani sadržaj, pružiti dodatni kontekst i angažovati čitaoce na dinamičniji način.

Korisnički generisani sadržaj i interakcija sa publikom: Onlajn pisanje često podstiče sadržaj koji generišu korisnici, kao što su komentari, recenzije i diskusije. Pisci će, možda, morati da se aktivno angažuju sa čitaocima kroz komentare ili platforme društvenih medija, potencirajući osjećaj zajednice i izgradnju odnosa sa publikom.

Marketing sadržaja i monetizacija: Internetsko pisanje  može se koristiti kao dio strategija marketinga sadržaja, gdje se stvara vrijedan i informativan sadržaj kako bi se privukla i angažovala publika, što na kraju dovodi do saobraćaja i konverzija. Pored toga, onlajn pisci mogu da unovče svoj sadržaj putem metoda kao što su oglašavanje, sponzorisani sadržaj, marketing ili kreiranjem i prodajom sopstvenih digitalnih proizvoda.

Ono se neprestano razvija kako se mijenjaju digitalne platforme i preferencije čitalaca. Od pisaca zahtijeva se da budu u toku sa trendovima, tehnikama i najboljom praksom kako bi stvorili ubjedljiv i efikasan sadržaj koji će odjeknuti kod onlajn publike. Dovoljno je da na Guglu, za početak, ukucate write for us i započnete svoje putovanje u svijet onlajn pisanja.

Customer support (korisnička podrška)

Poslovi korisničke podrške uključuju pružanje pomoći i rješavanje problema za klijente koji imaju pitanja, nedoumice ili probleme u vezi sa proizvodom ili uslugom. Njeni predstavnici  deluju kao direktna tačka kontakta između kompanije i njenih kupaca, obezbjeđujući da se njihove potrebe ispune, ali i da se na pitanja odgovori brzo i na zadovoljavajući način.

Odgovornosti predstavnika korisničke podrške obično uključuju:

Odgovaranje na upite korisnika: Predstavnici korisničke podrške rukovode različitim oblicima komunikacije sa klijentima, kao što su telefonski pozivi, e-pošta, ćaskanje uživo ili poruke na društvenim mrežama. Oni se bave upitima kupaca u vezi sa informacijama o proizvodu, problemima sa nalogom, problemima sa naplatom, tehničkim poteškoćama ili bilo kojim drugim administrativnim problemima.

Rješavanje problema: Predstavnici korisničke podrške odgovorni su za razumijevanje i dijagnostikovanje problema korisnika. Koriste svoje znanje o proizvodima i vještine rješavanja problema sa kojima se suočavaju kupci. Ovo može uključivati vođenje korisnika kroz korake za rješavanje problema, pružanje rješenja ili eskalaciju složenih problema na viši nivo podrške ili tehničke timove.

Pružanje informacija o proizvodu: Reprezenti korisničkog servisa imaju sveobuhvatno razumijevanje proizvoda ili usluga kompanije. Klijentima pružaju tačne i ažurne informacije, objašnjavaju karakteristike, prednosti, cijene i sve druge relevantne detalje koji mogu pomoći klijentima da donesu informisane odluke.

Postupanje sa pritužbama i sukobima: U ulogama korisničke podrške, uobičajeno je naići na nezadovoljne ili neraspoložene klijente. Predstavnici su obučeni da postupaju sa pritužbama i sukobima na profesionalan i empatičan način. Imaju za cilj smanjenje napetih situacija, rješavanje problema i pronalaženje zadovoljavajućih rješenja za održavanje zadovoljstva kupaca.

Kontinuirano učenje i unapređenje: Od predstavnika korisničke podrške se očekuje da budu u toku sa znanjem o proizvodima, politikama kompanije i trendovima u industriji. Učestvuju u programima obuke, prisustvuju sastancima i učestvuju u kontinuiranom učenju kako bi unaprijedili vještine i pružili bolju uslugu korisnicima.

Sve u svemu, poslovi korisničke podrške zahtijevaju jake komunikacijske vještine, empatiju, strpljenje, sposobnosti rješavanja problema i razmišljanje usmjereno na klijenta. Neophodno je pružiti blagovremenu i tačnu pomoć kako bi se osiguralo zadovoljstvo kupaca i održao pozitivan odnos između kompanije i njenih kupaca.

Za početak možete potražiti ove poslove na stranicama kao što su indeed i glassdoor.


Naslovna fotografija:Pixabay