17.03.2023

Afrikanci ludi za hokejem na ledu, traže prijem u svjetsku organizaciju

Autor: Nikola Radovanić

Ovih dana, naime, iz subsaharske Afrike dolazi priča o ekipi koja već godinama istrajava u tom sportu, nadajući se kako će uskoro predstavljati svoju državu na međunarodnoj sceni.

A država je Kenija, u kojoj postoji samo jedna ledena dvorana, i to na vrhu hotela u Najrobiju.

Tamošnji hokejaški tim Lavovi osnovan je 2015. godine. Tada je to bila ideja nekolicine entuzijasta, no danas njihov tim okuplja 30 ljudi.

“Volio sam da gledam hokej na ledu i prije nego što sam ga zaigrao. Ovdje je ključni problem što nemamo leda, a imamo samo jednu dvoranu. Ali, ne odustajem, imam san – i to da zaigram u NHL-u (američka hokejaška liga) prije nego što umrem”, kaže Otijeno, jedan od hokejaša Lavova.

Kapiten ekipe je Bendžamin Mburu, koji vjeruje kako će u budućnosti predvoditi Keniju na njenom prvom međunarodnom susretu.

“Najveći problem je što je iznajmljivanje jedine ledene dvorane u državi jako skupo, pa imamo malo vremena da treniramo. Zato se u međuvremenu oslanjamo i na druge metode – često ekipa dođe kod mene kući i onda pratimo tutorijale na YouTube-u”, kaže Mburu.

Njihov plan sada je da apliciraju za članstvo Kenije u Međunarodnoj hokejaškoj federaciji, za koju vjeruju da bi prepoznala njihovu posvećenost i pomogla im.

Srećom, naišli su na Kanađanina Toma Kolbija, koji duže boravi u Keniji zbog posla, a koji je ranije bio trener amaterskih ekipa u svojoj državi.

“Apliciraćemo za članstvo u Međunarodnoj hokejaškoj federaciji uskoro. Zaista zaslužujemo da budemo tamo. Ukoliko se to dogodi, ovi momci će imati šta da pokažu i na svjetskoj sceni”, naglašava on.

Naslovna fotografija: UGC