17.03.2023

Misteriozno selo koje "ne postoji": Sve kuće obojili jarkim bojama da privuku turiste

Autor: b92 travel

Uprkos dugoj istoriji i tradiciji selo donedavno nije zabelježeno ni na jednoj mapi. Gradovi i sela uvijek niču duž obale, omogućavajući im komunikaciju sa svijetom i brži razvoj. A danas je potpuna misterija kako je nastalo selo koje se sastoji od kuća raspoređenih na stijenama u tri male grupe, bez centralnog trga. Skriveno od otvorenog mora i puta, selo Furore se prostire duž obale u Italiji, a sada se pretvorilo u atraktivnu turističku destinaciju. Već ima restoran, suvenirnicu, muzej, botaničku baštu i kratku obalu.

Selo Furore je skriveno u fjordu, u maloj pukotini u stijenama koja je služila za odličnu zaštitu svojih stanovnika od morskih razbojnika. Sve zgrade, ulice i stepenice skrivene su iza stijena koje se ne vide sa mora. Na taj način Furore je dobio i naziv „selo koje ne postoji“. Kada je gradonačelnik odlučio da ostatak svijeta sazna za njih i da se selo pojavi na mapi, naredio je da se sve kuće ofarbaju intenzivnim bojama koje bi privukle pažnju turista. Ova tradicija je održana do danas i mještani često zovu umjetnike iz cijelog svijeta da ukrašavaju lokalne zgrade.

Svakog septembra umjetnici se okupljaju kako bi stvorili jarke boje na zidovima kuća kako bi dobile jedinstven identitet. Furore se sada vidi sa obale. Glavna atrakcija ovog sela je fjord Dizraeli. U stvari, to je uski kanjon u čijoj unutrašnjosti su smještene stare ribarske kuće. Fjord je takođe najstariji dio sela. Prema procjenama, 2011. godine u selu je živjelo oko 810 stanovnika.

Naslovna fotografija: Profimedia