14.03.2023

Svečani početak Social Impact Award Crne Gore

Autor: Marko Vulević

Danas se u Hotelu Hilton (Podgorica) realizovalo ceremonijalno otvaranje preduzetničkog takmičenja Social Impact Award Crna Gora. U okviru nje održane su dvije panel diskusije na teme „Društveno preduzetništvo kao novi trend u funkciji zapošljenja mladih“ i „Značaj doprinosa civilnog sektora razvoju društvene zajednice“. Na ceremonijalnom otvaranju SIA događaja prvo se publici obratila Jelena Kavarić riječima pozdrava svim prisutnim i poželjela je sreću svim mladim ljudima koji planiraju svoju kreativnost i inovativnost pretvoriti u stvarnost. Nakon toga je uslijedila serija uvodnih govora od strane partnera i sponzora ovog programa u Crnoj Gori.


Moderator prve panel diskusije bio je mr Radivoje Dronjak (programski menadžer pri Naučno-tehnološkom parku Crne Gore), a panelisti: Marijeta Barjaktarović Lazandi (Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja), dr Bojana Femić-Radosavović (Fond za inovacije Crne Gore), Željko Lučić (Tehnopolis) i Jelena Miljanić (UNDP). Dok je moderator drugog panela bio mr Jugoslav Radović (izvršni direktor u NVO Centar za omladinsku edukaciju), a panelisti su bili Ana Janošev (Social Impact Award), Neven Marinović (NVO Smart koletiv), Ana Belac (Impact Hub) i Sejdefa Bašić (NVO Mozaik). Svi oni su na jedan ilustrativan način objasnili zašto je preduzetništvo osnov progresivnijeg i prosperitetnijeg sjutra, te i zašto je bitno da mladi uzmu život u svoje ruke i zaplivaju u vode biznisa i inovacija. Zaključci sa oba panela su da je neophodno raditi na razvoju društvenog preduzetništva kod mladih i da se ove godine organizacioni tim ovog događaja nada još

kreativnijim, inspirativnim i smjelijim idejama.


„Uvidjeli smo da mladi ljudi u Crnoj Gori, i te kako, imaju potencijala kada je kreativno razmišljanje i društveno preduzetništvo u pitanju. To je svima nama i obaveza da gradimo jedan kvalitetan i inovativan životni prostor u Crnoj Gori“, saopštila je za Makanje Jelena Kavarić, nacionalna koordinatorka SIA programa.


Social Impact Award (SIA) predstavlja najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub-a u Beču, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i bečkim Univerzitetom za biznis i ekonomiju. Program je osmišljen u cilju podizanja svijesti o društvenom preduzetništvu među mladima, kompanijama, državnim institucijama, akterima u akademskoj i naučnoj zajednici, kao i zainteresovanoj javnosti. Realizacija aktivnosti doprinosi snažnijoj edukaciji na polju inovacija, znanja i vještina, kao i konkretne podrške idejama, koje imaju potencijal za realizaciju i pozitivan društveni uticaj u Crnoj Gori, ali i širom svijeta.


Program Social Impact Award (SIA) pored svoje edukativne i informativne strane, pruža i mentorsku i finansijsku podršku učesnicima i pobjednicima takmičenja “Nagrade za društvene promjene”, a isto je namijenjeno svim mladim ljudima starosne dobi od 15 do 30 godina, koji se mogu prijaviti u timu (do 5 ljudi), a koji žele pokrenuti društveno preduzeće, odnosno imaju ideju za rješenje različitih problema u lokalnoj zajednici ili na nacionalnom nivou.


Konkretne informacije o načinu prijave za SIA takmičenje i nagradama u 2023. godini biće uskoro objavljene na zvaničnoj strani Social Impact Award.


Autor fotografija: Petar Klakor (Makanje)