14.03.2023

Sedam oskara za film "Everything Everywhere All At Once"

Autor: RTCG

Film „Sve u svoje vrijeme“ (Everything Everywhere All At Once) apsolutni je pobjednik 95. dodjele Oskara sa sedam zlatnih statueta, uključujući i onu za najbolji film. Ovo ostvarenje crnogorska publika imala je priliku preksinoć da gleda na Javnom servisu Crne Gore, prije dodjele Oskara. Ratni spektakl "Na zapadu ništa novo“ odnio je četiri Oskara, a ceremoniju je obilježio i veliki povratak Brendana Frejzera koji je proglašen najboljim glumcem.

Izvor fotografije: RTCG/Beta/AP

"Sve u svoje vrijeme“ kombinuje akciju, tinejdžerski humor i naučnu fantastiku, a u ulozi vlasnice perionice je Mišel Jeo koja je neočekivano pozvana da spase mnoštvo paralelnih univerzuma od zle sile - alter ega svoje depresivne ćerke.

Vlasnica perionice mora da koristi svoje moći iz različitih alternativnih života, tako da posjećuje često potpuno lude svjetove, gdje neki ljudi, na primer, imaju prste u obliku viršle.

U toj kategoriji su bili nominovani - "The Banshees of Inisherin", "The Fabelmans", "Tar", "Top Gun: Maverick", "Avatar: The Way of Water", "Elvis", "All Quiet on the Western Front", "Women Talking" i "Triangle of Sadness".

Mišel Jeo je osvojila Oskara za najbolju žensku ulogu, dok je Džejmi Li Kertis koja igra u tom filmu dobila Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu.

Film je takođe dobio nagradu za najbolju režiju koja je pripala rediteljima Danijelu Kvanu i Danijelu Šajnertu.

Domaćin ceremonije Džimi Kimel pomenuo je prošlogodišnji incident, šamar glumca Vila Smita voditelju i komičaru Krisu Roku, rekavši da želi da se svi osećaju bezbjedno.


Izvor fotografije: RTCG/Beta/AP

Akademija je prošle godine kritikovana jer je dozvolila Smitu da se poslije datog šamara ponovo popne na binu da primi nagradu.

Glumac se tada izvinio Roku. Smitu je od tada zabranjeno prisustvo na ceremonijama Oskara tokom deset godina, a ove godine je formiran "krizni tim" koji iza kulisa nadgleda da ne dođe do bilo kakvih incidenata.

Novina je bila da su zvanice prolazile bijelim, a ne crvenim tepihom.

Iako zvanično nije saopšteno zašto je tepih boje šampanjca, a ne uobičajeno crveni, Kimel se našalio novinarima rekavši da organizatori žele da budu sigurni da neće biti prolivena ni kap krvi.

Na ceremoniju nijesu došli Tom Kruz za film "Top Gan: Maverik" kao ni reditelj Džejms Kameron za ostvarenje "Avatar: The Way of Water", iako su ti filmovi dobili nominacije za Oskara.

Zanimljivost je bila na samom početku ceremonije kada je član osoblja organizacije na mikrofonu zamolio publiku da se uzdrži od grljenja pobjednika dok prilazi i penje se na binu. Takođe je savjetovano da agenti, menadžeri i ostali promoteri filma na bini manje govore, već to ostave za novinare koji ih čekaju u pres sali.


Izvor fotografije: RTCG/Beta/AP

Spisak glavnih dobitnika na 95. dodjeli Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka, održane u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu:

 - Najbolji film: "Everything Everywhere All At Once"

- Nabolja režija: Danijel Kvan i Danijel Šajnert

- Najbolji glumac: Brendan Frejzer

- Najbolja glumica: Mišel Jeo

- Najbolja muška sporedna uloga: Ke Hui Kvan

- Najbolja ženska sporedna uloga: Džejmi Li Kertis

- Najbolji strani film: "Na Zapadu ništa novo" (Njemačka)

- Najbolji dokumentarni film: "Navaljni"

- Najbolji animirani film: "Pinokio"

- Najbolji originalni scenario: "Everything Everywhere All at Once"

- Najbolji originalni scenario: "Women Talking"


Izvor naslovne fotografije: Tanjug/AP Photo/John Locher

Ostale vijesti iz kategorije