24.01.2023

Ko su bile dvije najpoznatije vizantijske carice? Međusobno su se veoma razlikovale, ali jedna stvar ih je spajala - ambicija

Autor: National Geographic Srbija

Na vizantijskom prijestolu sjedjeli su brojni monarsi, a uz njih i žene koje su - ne mareći za zakone - odlučno išle ka svom cilju - vlasti!

Nakon invazije varvarskih plemena na Rim 476. godine i njegovog pada, tradicija i kultura ove sile nastavila je da se razvija u njenim istočnim provincijama odnosno carstvu kasnije nazvanom - Vizantija. Istočno rimstvo carstvo postojalo je gotovo čitav milenijum, sve dok zidine Carigrada nijesu osvojile Osmanlije 1453. godine.

Tokom hiljadugodišnje istorije Istočno rimsko carstvo je doživjelo brojne uspone i padove, a vidjelo je i vladarke koje su se uprkos običajima i zakonima, borile za vlast. Ovo su dvije od najpoznatijih:

 

1.     Carica Teodora

 

Ako je vjerovati Prokopijevoj "Tajnoj istoriji" Teodora je prije udaje bila i žena niskog porijekla i umjetnica, a on ju je zvao "Teodora iz bordela". Sa samo 15 godina postala je zvijezda hipodroma i navodno družbenica mnogih moćnih muškaraca. Sve se promijenilo kada je upoznala Justinijana.

Prema mišljenju mnogih istoričara, ona je bila daleko od zamišljanog ideala uzorne i dostojanstvene žene. Ali Justinijan je dobro poznavao zakone i izmijenio je jedan od njih da bi je učinio svojom ženom bez obzira na njeno porijeklo. Ona mu je uzvratila odanošću i do svoje smrti 548. godine je branila njihove zajedničke interese.

Po Justinijanovom stupanju na prijesto 527. godine, Teodora je vrlo brzo uspjela da se nametne na dvoru. Prema jednoj noveli, velikodostojnici su prilikom polaganja zakletve morali da se poklone i caru i carici. Naučnici smatraju da dobro funkcionisanje ovog braka upravo i leži u Teodorinom poreklu. Ona je poticala iz najnižih slojeva i znala je kako da zadobije povjerenje naroda.

Uticala je na donošenje zakona koji su poboljšali prava žena i omogućili im da posjeduju i nasljeđuju imovinu. Iako je bila spremna da pomogne svakoj ženi ili devojci izvan dvora, onima koje su joj prijetile unutar njegovih zidina je, prema svjedočenju dvorjana, organizovala ubistva, mučenja i prinudne brakove.

 

2.     Zoja i Teodora

 

Car Konstantin VIII je imao tri ćerke, monahinju Evdokiju, Teodoru i Zoju. Posljednju je udao za carigradskog eparha Romana Argira kako bi ga on naslijedio. Ipak, kako je Zoja već uveliko zagazila u šestu deceniju života, njen suprug se okrenuo ljubavnicama i ograničio joj novčanu apanažu. Kako to obično biva na dvorovima gdje svi pokušavaju da ugrabe po još koju titulu ili malo vlasti, lukavi evnuh Jovan Orfanotrof iskoristio je zavadu i upoznao caricu sa svojim bratom Mihailom. On joj je ubrzo postao ljubavnik, a Roman je nađen mrtav 1034. godine.

Ipak, Zoja ni sa ovim suprugom nije imala sreće. Car Mihailo IV Paflagonac stavio ju je pod nadzor i lišio vlasti. Kako je bolovao od epilepsije, umro je 1041. godine, a na njegovo mjesto dolazi Mihailo V. U strahu da mu Zoja ili Jovan Orfanotrofa ne oduzmu vlast, riješio je da ih protera. Ovo je ipak bio koban potez koji je rezultirao njegovim svrgavanjem i postavljanjem Zoje i Teodore na prijesto.

Dvorski hroničari navode da su njih dvije bile izrazito različite po karakteru, ali i po izgledu. Zoja je i upoznim godinama opisivana kao izuzetno lijepa, dok nešto mlađa Teodora od mladosti nije bila prijatne spoljašnjosti. Zoja je živjela raskalašno, dok je Teodora bila štedljiva. Ne čudi da su se vrlo brzo između njih dve pojavila neslaganja. Zoja je tada odlučila da se uda i po treći put za Konstantina Monomaha, kako bi riješila pitanje vladarskog autoriteta.

Slab na novu ženu i milostiv u dijeljenju funkcija, a bez potrebnog obrazovanja, Konstantin se slabo bavio upravljanjem. Većinu poslova prepustio je ministrima, a svoju pažnju preusmjerio je na ljubavnice. Zoja više nije bila mlada i nije imala želju da se bori, pa je mužu dopuštala da radi šta hoće. Umrla je 1050. godine, a u istoriji je ostala upamćena po brakovima i skandalima, više nego po vladavini.

 
Izvor naslovne fotofrafije: PROFIMEDIA