23.01.2023

Studiranje i posao - izazov mladih crnogorskih studenata

Autor: Matija Svorcan

Studiranje i posao, zvuči neizvodljivo ali, Makanje su imale priliku da razgovaraju  sa studentima crnogorskih fakulteta koji paralelno obavljaju svoje dužnosti  i na taj način, osim što zarađuju sopstevni novac, stiču radno iskustvo i usavršavaju svoje vještine.

Prehrana, smještaj i literatura neophodna za učenje su samo neki od troškova koji su pred budućim akademcima  Razgovarli smo i sa onima  iz drugih opština koji moraju pokriti sve svoje troškove.

Filip Perović- Fakultet vizuelnih umjetnosti- Univerzitet Mediteran

Odluku da radi i studira Filip je donio jer je htio biti finansijski  nezavisniji od svojih roditelja, ali nije želio da njegove ocjene zbog toga oslabe pa je, kako kazuje za Makanje, tražio posao koji bi imao fleksibilno radno vrjeme.

„Na početku je bilo potrebno dosta reorganizacije i, naravno, morao sam da se odreknem nekih lagodnosti“, navodi Perović.

Često posjećivanje kafića i druženje sa prijateljima je smanjeno na minimum, u jutarnjim časovima bi išao u kancelariju firme u kojoj radi, popodne prisustvovao predavanjima,  a uveče bi ponovo nastavio rad od kuće ili završavanje fakultetskih obaveza. Prednost je to što je naš sagovornik imao priliku da radi u svojoj struci - kao grafički dizajner.

Takođe, istakao je da je razumjevanje nadređenih veoma važno kako bi se uskladili posao i fakultet.

„Uz razumjevanje mog poslodavca dobijao sam  slobodne dane kada bi mi oni bili neophodni kako bih se pripremio za ispite ili kolokvijume.“


 

Tea Babić- Fakultet političkih nauka, Univerzitet Crne Gore

„Studiranje i posao zvuči kao nešto nemoguće, prva nam je pomisao da onaj ko radi teško može imati dobre ocjene, smatram da su to samo predrasude“, navodi Tea.

Sagovornica ističe da je neophodno napraviti listu obaveza koju trebamo obaviti određenog dana, takođe kazuje da ćemo se možda ponekad odreći izlazaka ali,  uz dobru organizaciju, rezultati će biti na zadovoljavajućem nivou.

 

Zvezdana Radulović- Fakultet političkih nauka, Univerzitet Crne Gore

„Posao i studiranje je moguć, ali jako izazovan korak. Izazovan najviše jer je teško napraviti balans da jedno od to dvoje ne ispašta“, navodi Zvezdana.

Ona je već na drugoj godini studija započela sa veoma ozbiljnim poslom, pa je zbog toga fakultet malo više ispaštao, ali ono što je najvažnije kako ističe naša sagovornica jeste da ne ispustimo u potpunosti ni posao ni fakultet, kao i to da sebi ne stvaramo pritisak.

„Ne postoji norma i pravilo koju treba da slijedimo i da se upoređujemo sa drugima kada su studije u pitanju, svako ima svoj tajming i pristup studijama i treba sebi dati vremena“ ističe ona.

Zvezdana takođe smatra da je potrebno navići poslodavce da imaju sluha za studentske potrebe, ona je imala tu sreću na oba radna mjesta pa joj je to davalo vjetar u leđa. Posao uporedno sa studijama pomaže studentima iz drugih opština da se osamostale i budu finansijski nezavisni.

Takođe govori da je veoma srećna što je imala priliku uporedno studirati i raditi, jer za svoje 24 godine ima skoro 5 godina radnog iskustva u profesiji koja je ispunjava, ali i to da teoriju koju uči na fakultetu može primjeniti na svom radnom mjestu.

Tamara Đurković- Fakultet političkih nauka, Univerzitet Crne Gore

Naša sagovornica kazuje da je veliki problem studenata što ne postoji puno opcija za „part-time“ poslove koji bi se mogli uskladiti sa predavanjima.

„Prošle godine sam pokusala da balansiram posao i fakultet i nije mi bas pošlo za rukom. Smjena od 8h  zahtjeva odricanje od fakuktetskih obaveza ili socijalnog života.“ navodi Tamara.

Takođe, ističe da je učenje dosta uskraćeno, zbog umora na poslu. Još jedna mana ovakvog rasporeda joj je bila što posao uopšte nije bio vezan za tematiku koju je izučavala na fakultetu. Nakon dva mjeseca je napustila taj posao, i odlučila da se više posveti fakultetskim obavezama. Anđela Ristić- Fakultet političkih nauka, Univerzitet Crne Gore

„Dvadesete godine svakog studenta su mozaik grešaka, lekcija, izazova, ali i opcija i prilika“ navodi Anđela.

Osim što je studentkinja treće godine na Fakultetu političkih nauka, na smjeru „Politikologija-međunarodni odnosi“ volontira kao spiker i urednik Jutarnjeg programa na studentskom radiu „Krš“, podpresjednica je NVO „MAPSS“, članica Nadzornog odbora u krovnoj organizaciji „Mreža za mlade“, novinarka na portalu „ROZA“ ali takođe i radi kao menadžerka administracije, marketinga i operacija za više firmi, NFT projekata, WEB3 grupa i zajednica, korporacija i agencija.

„Ne može se reći da je jednostavno postići i učenje, i volontiranje, i posao, niti da se uvijek može računati na to da će se termin ispita vremenski uskladiti sa poslom, projektom, radio emisijom, ili bilo kojim drugim dešavanjem, žrtvovanje je uvijek tu, neizbiježno je, no, ako se upotrijebi kako treba greškama mjestu nema“ govori ona.

Naša sagovornica kaže da je nekada studiranje samo po sebi dovoljno teško, i da je ključna dobra organizacija ukoliko su tu dvije ili čak više obaveza u toku jednog dana, a takođe kaže da je motivacija uvijek poželjna i dobrodošla ali bez discipline nedovoljna.

„U početku sam pravila greške, mislila da se sve može stiči i bila previše optimistična kada je vrijeme u pitanju, ne shvatajući da je to vrijeme postalo luksuz“ kazuje Anđela za Makanje.

Takođe, ističe da joj mnogo pomažu kalendari, planeri, sveske ili aplikacije za organizaciju sopstevnog vremena. Napomenula je da se uvijek može dogoditi greška ili kašnjenje koje nam može stvarati nervozu, stres i anksioznost ali da je to sve uredu i da se čovjek treba shvatiti da se svaka situacija može ispraviti.

Ističe da su vještine i znanja koja stiče kroz posao tu kao podsjetnik zašto je tu gdje jeste i da svaki trud isplativ na svoj način.

  

Iz razgovora sa ovim uspješnim i ambicioznim studentima se može vidjeti da mladi u Crnoj Gori imaju želju da rade, stvaraju nove ideje i da budu samostalni. Trenutno se ne pruža toliko prilika za studentske poslove, ali uprkos tome naši sagovornici su pronašli poslove pored kojih mogu da završavaju fakultet, i to sa najvišim ocjenama. 

Foto izvori- Privatne arhive sagovornika 

Naslovna strana- Pixabay