18.01.2023

Šta su zdave, a šta toksične veze: "Ako u vezi trpite nasilje, budite sigurni da ćete u braku trpjeti 20 puta više"

Autor: Milica Kapa

Loš odnos s partnerom u vezi itekako može da utiče na naše samopouzdanje, raspoloženje i generalnio na kvalitet života. Nažalost, nije mali broj onih koji rpe nasilje, kako fizičko tako i psihičko. Zbog toga smo se, zajedno s NVO Prima, potrudila da vam dočaramo kakve veze su vrijedne truda i vremena, a od kojih moramo bježati.

Ostavite vremena da pročitate ovaj tekst, vjerujte nam na riječ da ćete dosta toga korisnog saznati.

Ljubav je kada ti neko pruža podršku, kada poštuje tvoje granice i priznaje svoje greške. Ljubav je kad u stomaku osjećaš da si srećan kada ste zajedno. Ljubav nije kada si s nekim samo iz straha od samoće ili da bi ti neko zavidio što imaš vezu. Ljubav nije ljubomora niti kontrola. Ljubav nije kada neko ne brine o tvojim potrebama, niti kada ti kaže da nema kad. To je izgovor, jer ljubav uvijek nađe način”, poručuju iz NVO Prima.

Zdrava veza je, objašnjavaju, ona u kojoj partneri rastu baš zato što su zajedno i u toj vezi bivaju bolji ljudi.

Zdrava veza je ona u kojoj partneri imaju zajedničke ciljeve, u kojoj nadopunjuju jedno drugo i jedno drugom su podrška. To je ona veza u kojoj je normalno da vam je potrebno vrijeme za sebe i da se od toga ne pravi problem niti sumnja. Zdrava veza je ona u kojoj ne iščezava vaša individualnost već ste slobodna osoba koja voli, a da to nema obrise sebičnosti i posesivnosti. U zdravoj vezi partneri se usklađuju, nema dominacije jedne osobe nad drugom a svako ima dovoljno prostora da sebe razvija u pravcu koji želi. U zdravoj vezi ste zajedno iz ljubavi, želje i potrebe jednog za drugim, jer se radujete jedno drugome a ne iz straha ili koristoljublja”, kažu iz Prime.Sve to su karakteristike zdrave veze, pa se pitamo koje su osobine nekvalitetnih veza i kako možemo prepoznati tzv.srvene zastavice.

Veća težina nasilja ne znači da će osoba koja ga trpi lako donijeti odluku da izađe iz te veze, pa čak ni da će ga prepoznati kao nasilje. Nekada je strah to što vas drži u toksičnoj vezi, a nekada manipulacija. Ipak, najčešće se brutalno nasilje percipira kao takvo, a mnogo veći problem je senzibilisati ljude na one suptilnije oblike kao što su: omalovažavanje, "bockanje", "spuštanje" koje osoba naziva šalom, a u stvari stalno provocira i vrijeđa vas, ljubomora, razne zabrane, insistiranje na to da vam partner da šifru svojih naloga na drštvenim mrežama, komentari u vezi osoba koje vam lajkuju objave i slično”, objašnjavaju naši sagovornici.

U principu, kažu, najlakše ispod radara prolaze postupci nasilnika koje žrtva doživljava kao čist dokaz ljubavi.

“Tako na primjer mnogi smatraju da je ljubomora dokaz ljubavi. Naravno, ukoliko vaš partner flertuje sa drugom osobom, normalno je da osjetite ljubomoru. Ljubomora je tada strah od gubitka. Ali, može da ostane na tome ili da bude ljubomora koja partnera parališe, kontroliše i izoluje ga u tom društvenom smislu. Na primjer, partner vam ne dozvoljava da se viđate sa osobama suprotnog pola za koje tvrdite da su vam samo prijatelji. Kaže vam: Vjerujem ja tebi ali znam muškarce! Ili vam kaže: Ti da me stvarno voliš, ne bi ti trebalo društvo pored mene žive. Šta će ti to da izlaziš u grad ako ja nisam tamo? Zar je tebi to stvarno toliko zanimljivo?! U svim ovim slučajevima partner je na žestokom udaru manipulacije a cilj je da bude izolovan”.

Alarm,  treba da se upali kad god vas partner ne podržava u stvarima koje su dobre za vas, naglašavaju iz NVO Prima.

“Konstruktivna kritika je ok, (npr ne valja što toliko izostaješ sa časova), ali u zdravoj vezi partner vam je upućuje nježno, bez namjere da vas ponizi ili da vas "ukroti". Kritike i savjeti mogu biti zapravo vrlo podmukli. Npr. Kako si se to obukla? Ali i ono naizgled ljubavno: "Ljepša si bez šminke".  Kada vam ne daje podršku u onome u čemu ste dobri, odlični, onda je jasno da ne želi da napredujete. Zanimljivo je da kad propustite neku šansu za sebe, jer vas je partner ubijedio da vam to ne treba, možete biti sigurni da će vas sjutra kinjiti zbog svega onoga što ste htjeli a niste postigli. Na taj način partner vas gaslightuje a to je vrsta manipulacije. Jednostavno, nikad mu ne možete ugoditi, nikad ne možete zaslužiti njegovo divljenje niti pohvalu”, kažu iz Nevladine organizacije Prima.

Ucjene su, naglašavaju, takođe znak upozorenja.

“Ali, moramo biti svjesni opasnosti, koje opet lako možemo da protumačimo kao izliv ljubavi, tj da se neko ljuti na nas jer nas zapravo voli, jer mu je stalo. "Zašto bi se ljutio ako mu nije stalo?!" Ovo pitanje može biti veoma loša i opasna polazna tačka za ostanak u toksičnoj vezi. Jako je važno reći da ove "sitnice" nisu bezazlene već predstavljaju nasilje i da, ako ne reagujemo na to, doživjećemo uskoro brutalnije stvari”.Iz Prime dodaju da nasilnika prepoznajemo po njegovim stavovima i djelima.

“Imajte na umu da van partnerskog odnosa može biti naizgled savršena osoba za koju svi tvrde da nikad ne bi bila nasilna. Ono što može da upozori jeste kako neko tretira druge ljude. Npr čuvajte se partnera koji nikada nikoga ne pohvali, koji sve druge kritikuje, nipodaštava, govori ružno o bivšim partnerkama ili partnerima, kritikuje sve one koji su uspjeli u nečemu i sumnjiči ih da su to postigli na neki lak ili neprimjeren način. A posebno alarmantno je ako je neko sklon mučenju životinja. Mimo ovih stvari ne postoji nešto po čemu se nasilni partneri izdvajaju iz gomile. To je zato što se nasilnik ne rađa već postaje. Najčešće učenjem po modelu, dakle gledajući druge kako se ponašaju u partnerskom odnosu, npr gledajući toksičan brak svojih roditelja ili pak ugledajući se na vršnjake koji su u toksičnim vezama”, poručuju iz Prime.

Na sajtu www.nvoprima.org možete naći aplikaciju, koju popunjavate anonimno. Možete je popuniti za vezu u kojoj ste sada ili za neku prošlu i provjeriti da li je toksična ili ne. Na kraju aplikacija sumira vaše odgovore i možete pročitati zaključak.

Iz Prime kažu da mlade djevojke ostaju u toksičnim vezama nekad iz straha, nekad iz ljubavi, nekad vjerujući da će se partner promijeniti...

“Nekad jer vjeruju da mogu iz veze da izađu kad god požele jer misle da nisu vezane bračnim ugovorom, djecom i sl, a u realnosti i dalje su u tom nezdravom odnosu. A najčešće ostaju jer su žrtve manipulanta koji zna da igra toplo hladno. To znači da se u realnosti dešava krug nasilja po kojem nasilnik počinje sa suptilnijim oblicima da bi ispipao teren, pa ide ka britralnijim oblicima nasilja a onda kada doživi otpor ili prekrdaši, postaje opet ona dobra nekadašnja divna osoba, koju bi svako poželio za partnera. Naravno, čim ta faza "medenog mjeseca" prođe, što znači, čim shvati da mu je oprošteno, opet će krenuti sa nasilnom fazom”, objašnjavaju naši sagovornici.

Djevojke sve češće ostaju u vezi jer su ucijenjene snimcima, slikama, porukama ili audio zapisom na kojem se vidi/čuje da su one a sadržaj je seksualne prirode. Podsjetimo, Prima je dala predlog Radnoj grupi za izmjene i dopune Krivičnog zakonika da se ova zloupotreba tuđeg snimaka seksualnog sadržaja uvrsti u Krivični zakonik Crne Gore kao djelo kažnjivo zatvorom i očekujemo da to bude usvojeno ovog proljeća. Takođe, u isto vrijeme bi trebalo da bude usvojen i predlog da seksualno uznemiravanje bude krivično djelo.

Ne postoje zvanične statistike koliko djevojaka trpi nasilje u vezi. One koje postoje, kažu iz NVO Prima, odnose se na slučajeve nasilja koje je prijavljeno organima gonjenja.

“Međutim, iz prakse znamo da je taj broj daleko manji od stvarnog broja osoba koje preživljavaju nasilje. Oslanjajući se na iskustvo prvenstveno organizacija koje se bave borbom protiv nasilja, sa sigurnošću možemo reći da je svaka druga djevojka i žena pretrpjela neki oblik nasilja. To je uslovljeno prije svega našom patrijarhalnom kulturom koja podržava nasilje, prvenstveno muško nad ženama, potom opšte društveno nad LGBT osobama, a u krajnjem jačeg nad slabijim. Tako i žene postaju nasilne nad djecom dogod su mala i ne mogu da im se suprotstave. Kao što sam već rekla, nasilje se uči. Svega 2-3% nasilnih osoba su to zbog nekog poremećaja ličnosti. Ali uči se i to da budete žrtva, tako što gledate koliko oko sebe imate primjera pokoravanja i trpljenja a koliko pružanja otpora i jednostavno teško vam je u takvoj konstelaciji da napravite iskorak. Dodatno, djevojke i žene su permanentno učene, tj vaspitavane da ne pružaju otpor. To su one čuvene poruke: Ti si žensko, ne ide da se žensko tuče. Mudra žena ćutri i čuva brak ili vezu. Trpjele su i druge.... Pusti, proći će ga.... Dosadiće mu....”, dodaju naši sagovornici.

Naglašavaju i da ukoliko ste u vezi pretrpjeli nasilje i zauzimate stav da je ipak vrjednije da ostanete u vezi, budite sigurni da ćete u braku trpjeti 20 puta više.

“Mnoge djevojke, nažalost, vjeruju da će brak biti izbavljenje, mirna luka. Ovo svakako donosi stres a zavisno od unutrašnjih snaga ali i podrške koju osoba ima odnosno nema, može biti i traumatično iskustvo. To ne znači da osobama koje trpe nasilje nema spasa već da su vremenom razvile jake odbrambene sisteme da posljedice nasilja drže pod kontrolom. nažalost, obično strada štitna žlijezda ili se pak reflektuje na neki drugi psihosomatski poremećaj”.

Pomoć možete potražiti direktno u organizacijama koje se bave aktivizmom protiv nasilja.

“Prima npr pruža besplatno savjetovalište i psihoterapiju mladim osobama sa iskustvom partnerskog nasilja. Pomoć pružaju i policija i tužilaštvo. Pomoć se može naći i ako dođete na obuke Prime iz ove oblasti i za početak osvijestite da to što doživljavate jeste nasilje, a možete i biti naš vršnjački edukator i edukatorka i širiti misiju nenasilja među svojim prijateljima”, zaključuju naši sagovornici iz NVO Prima.

Izvor svih fotografija: Pixabay