21.11.2022

Omladinska Participativna Akademija: Prilika sa usavršavanje i umrežavanje mladih

Autor: Matija Svorcan

Mreža za mlade Crne Gore je po prvi put ove godine započela projekat pod nazivom „Omladinska participativna akademija“ koja je okupila mlade aktiviste i aktivistkinje iz civilnog sektora, političkih partija i medija.

Akademija se održala kroz dva modula. Prvi se održao u hotelu „Palas“ u Petrovcu u periodu od četvrtog do šestog novembra gdje su učesnici imali priliku da uče o građanskom društvu, političkoj kulturi ali i osnovnim pojmovima kao što su „politics“ i „policy“ kao i mnoge druge pojmove koji su neophodni za razumjevanje zbivanja oko nas.

 Predavanja je držao dr. Predrag Zenović, a gostujući predavači su bili Srđan Perić iz pokreta „Preokret“ i Predrag Drecun.Drugi modul se odvijao u periodu od 17. do 19. novembra, takođe u Petrovcu. Kada je riječ o njemu polaznici akademije su mogli razgovarati sa mnogobrojnim predstavnicima političkih partija, civilnih organizacija i medija. Gosti  su bili: Miloš Konatar iz građanskog pokreta „Ura“, voditelj emisije „Načisto“ Petar Komnenić, član pokreta „Preokret“ Vuk Iković, dok je iz „Evrope Sad“ došao Milojko Spajić, a perspektivu civilnog sektora o trenutnim dešavanjima, ali i o  građanskom društvu polaznici akademije su upravo mogli čuti od Daliborke Uljarević iz „Centra za građansko obrazovanje“. U ovom dijelu dešavanja su se obrađivali pojmovi: multikulturalizam, interkulturalni dijalog, medijiski sistemi kao i medijska pismenost, a posljednjeg dana su svi pristuni mladi imali priliku da učestvuju u debati i da nauče osnovna pravila debatiranja koja će im kasnije, u karijernom putu, dobro doći.Debata se odvijala u tri grupe, a teme su bile selektivni abortus, ljevičarske politike i građanska država. Učesnici debate su kroz tu aktivnost mogli da pokažu svoje afinitete i vještine iz ove oblasti. Bez obzira na to što je nekima bio prvi put da učestvuju u debati, organizatori su bili otvoreni da pomognu polaznicima akademije.

Nakon uspješno završenog ciklusa predavanja i radionica polaznicima oba modula je uručen sertifikat.

 Foto- Mreža za mlade Crne Gore