18.11.2022

U Sakari iskopane na stotine mumija i piramida kraljice čiji identitet do sada nije bio poznat

Autor: National Geographic Srbija

Samo nekoliko dana nakon proslave u čast stogodišnjice od otkrića Tutankamonove grobnice, egiptolozi su objavili da su u Sakari otkrili na stotine kovčega sa mumijama i piramidu sagrađenu u čast do sada nepoznate kraljice.

PROTEKLIH MJESECI arheolozi u Egiptu su radili na iskopavanju Sakare u kojoj su otkrili veliki broj skrivenih prolaza na čijim krajevima su se nalazili kovčezi sa mumijama i zanimljivi artefakti, ali i piramidu drevne kraljice čiji identitet im do sada nije bio poznat.

Ono što je posebno interesantno u vezi cijele ove lokacije je podatak da se tu nalazi i piramida faraona Tetija, prvog kralja šeste dinastije. On je tokom Novog kraljevstva bio obožavan kao bog, zbog čega su mnogi željeli da budu sahranjeni u njegovoj blizini, tvrdi egiptolog Zahi Havas i dodaje:  "Iako je ranije u Sakari većina otkrivenih sahrana poticala ili iz Starog kraljevstva ili iz Kasnog perioda, u posljednje vrijeme ovdje smo pronašli 22 međusobno povezana okna sa sahranama iz perioda Novog Kraljevstva." 

Na kraju jednog od tih okna on i njegov tim su našli ogromni sarkofag od krečnjaka zajedno sa 300 prelijepih kovčega. Ono što je specifično za njih je da se na svakom nalaze prikazi lica muškaraca i žena, pored kojih se nalaze scene iz Knjige mrtvih sa imenom pokojnika i četvoricom Horusovih sinova - čija uloga je bila da zaštite organe pokojnika. Najveće iznenađenje je ipak uslijedilo kada su skinuli poklopce sa njih i pronašli mumije u dobrom stanju. 

"Ovo je još jedan dokaz da je mumifikacija dostigla svoj vrhunac u Novom kraljevstvu", rekao je Havas. "Neki kovčezi imaju dva poklopca, a najnevjerovatniji kovčeg koji smo otkrili do sada, sadrži i masku od zlata."

Unutar kovčega i grobnica su otkriveni i razni artefakti, uključujući igre poput seneta, malih figura, statue staroegipatskog boga Sekerera, pa čak i jedne metalne sjekire koja se još uvijek nalazila u ruci vojnika. Pored toga, istraživači ističu da značajan nalaz predstavlja i otkriće piramide sagrađene u čast kraljice čiji identitet im ranije nije bio poznat, a o kojoj znaju da se zvala Nejt. Oni dodaju da će istraživanja u budućnosti imati za cilj da otkriju nešto više o njoj i da pokušaju da pruže odgovore na pitanja kako je izgledao njen život. 

Izvor ilustracije: Pixabay