17.11.2022

Tusnelda - simbol pobunjeničke Germanije i njene budućnosti

Autor: Milica Kapa

Naša priča počinje u gustoj šumi u sadašnjoj Nemačkoj kada je Arminije je, predvodeći savez germanskih vojski, upao u zasjedu tri rimske legije pod komandom generala Vara. Takozvana bitka u Teutoburškoj šumi bila je jedan od najvećih vojnih poraza Rima. 
 
Arminije i njegovi saveznici oštetili su vojsku Rimljana i njihov ponos, a on je označen kao jedan od najvećih neprijatelja Carstva. 
 
Ali ova priča zapravo nije o Arminiju, već o heroini Tusneldi. Ukoliko ste gledali seriju Varvari, sigurno ste upoznati sa njenim likom i djelom, a ako niste evo prilike da saznate nešto o njoj. Njeno ime samo govori o kakvom je karakteru riječ: "thurs" (džin) plus "*hildio" (bitka, borba). 

Tusnelda je bila simbol pobunjeničke Germanije i njene budućnosti. Ona je bila jedna od neustrašivih ratnika, koji su se udružili sa drugim germanskim klanovima kako bi spriječili rast Rimskog carstva. 
 
Bila germanska plemkinjavarvarka koju su na kraju zarobili Rimljani. Tokom invazije na Njemačku, rimski general ju je kidnapovao, ali je uspjela da se pridruži bici kod Teutoburške šume i spriječi rimsku invaziju na njihove zemlje. 
 
Prema istorijskim tekstovima, zarobljena je od strane generala Germanika tokom invazije. Ona je takođe bila Arminijeva žena u stvarnom životu. Dok je bila u zatočeništvu, rodila je Arminijevog sina po imenu Tumelik, a ona i njen sin su kasnije predstavljeni kao trofeji dati Germaniku. Njen sin je završio obuku za gladijatora u sjevernoj Italiji. Pošto Arminije nije bio poražen, Tusnelda i njen sin Tumelik i sve ono što su simbolizovali bili su presudni za trijumf. 
 

Odnos između Tusnelde i Arminija je zanimljiv. Možda su bili u braku, ali rimski istoričar Tacit je objavio govorpripisan Segestu (Tusneldinom ocu) u kojem je ovaj optužio Arminija da je oteo njegovu ćerku kada je već bila vjerena sa nekim drugim. 
 

Međutim, Tacit je takođe sugerisao da je Tusnelda bila primorana da ostane sa svojim ocem, i jasno je da je Arminije bio duboko zabrinut za njenu dobrobit i dobrobit njihovog djeteta.