17.11.2022

Danas obilježavamo Međunarodni dan studenata

Autor: Mladi Nikšića

Danas se obilježava Međunarodni dan studenata kao sjećanje na 17. novembar 1939. godine kada su nacisti ubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije.

Akademci i ove godine dočekuju Međunarodni dan studenata u uslovima nedovršene reforme visokog obrazovanja.

Međunarodni dan studenata u svijetu se obilježava kao simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo i sjećanje na čehoslovačke studente.

Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i univerzitet pretvoreni u kasarne.

Međunarodno vijeće studenata kasnije je u Londonu proglasilo 17. novembar za Međunarodni dan studenata, a pedeset godina kasnije, 1989. godine, studenti u tadašnjoj Čehoslovačkoj ponovo su ustali protiv drugog nedemokratskog režima, čime je započela “plišana revolucija” kojom je u toj zemlji okončan komunistički režim.

Grupa studenata-levičara protestovala je 17. novembra 1973. godine protiv vojne hunte, koja je vladala u Grčkoj od 1967. godine. Hunta je poslala “tenkove da bi ih pregazili”.

Sledeće godine vojna hunta je maknuta, a datum krvavog masakra nad studentima postao je naziv novostvorene (oružane) grupe, koja se borila protiv uticaja Sjedinjenih Američkih Država, NATO i kapitalizma uopšte.


Naslovna fotografije: Pixabay