17.11.2022

Zakazan novi datum polijetanja rakete na Mjesec

Autor: CDM

Nasina misija na Mjesec je u prethodnom periodu bila suočena sa brojnim problemima koji su odložili polijetanje, ali je novi termin za lansiranje „Artemisa I“ je već poznat.

Poslije nekoliko odlaganja polijetanja zbog problema sa motorom, curenjem goriva i dva uragana koja su pogodila Floridu, lansiranje najnaprednije i najskuplje SLS rakete na zakazano je za srijedu, prenosi Nova.rs.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, ogromna dvostepena raketa „Spejs lanč sistem“ (SLS) predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sistem koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je „Saturn V“ letio tokom programa „Apollo“ na Mjesec 1960-ih i 70-ih godina.

Uspješno lansiranje označiće novu eru istraživanja svemira kada „Artemis 1“ odnese kapsulu „orajon“ i pošalje je na 25 dana dugačko putovanje oko Zemljinog prirodnog satelita.

„Artemis I“ je predviđen kao probni let sa ciljem da se isproba nova „SLS“ raketa i obave sve pripreme za buduće misije. Naredna misija „Artemis II“ zakazana za maj 2024. godine, odvešće četiri astronauta do Mjeseca i nazad, bez slijetanja na površinu.

2025. godine „NASA“ planira da na površinu Mjeseca spusti dva astronauta, uključujući i prvu ženu, dok će druga dva astronauta ostati u orbiti Meseca u komandnom modulu.

Biće to prvi put da ljudi koračaju na Mjesecu još od 1972. godine.

„Artemis 1“ je planirano da poleti iz Svemirskog centra „Kenedi“ na Floridi tokom 16. novembra u 7 časova.

Postoji mogućnost i da polijetanje ponovo bude pomjereno nakon inspekcije rakete zbog oluje, pošto je uragan Nikol prethodnih dana donio vjetrove brzine 160 kilometara na čas.


Foto:Pixabay