16.09.2022

Kalezić: LGBT populacija se ne može sama boriti za svoja prava, ta bitka je zajednička za sve

Autor: Matija Svorcan

Proteklog mjeseca u žiži javnosti našla se borba za prava LGBTQ+ populacije. U našem susjedstvu, određen dio stanovnika, pokušava je da blokira Europrajd u Beogradu. No, izgleda da u tome nijesu uspjeli s obzirom na to da će ta manifestacija biti otvorena danas ispred Palate Srbije i da će trajati do 18. Septembra.

Kolegama, istomišljenicima i saborcima pružiće podršku i gej zajednica iz Crne Gore. Kako i na koji način predstavio nam je  Danijel Kalezić, član odbora Montenegro Prajda i direktor egionalne LGBT organizacije koja pokriva prostor Zapadnog Balkana i Turske. Između ostalog, s njim smo razgovarali i o predstojećoj Paradi ponosa u Podgorici.

Da se pripadnici LGBT populacije ne mogu sami boriti za svoja prava, niti je dobro da budu isključeni iz svakodnevnog života, smtra Kalezić. Zbog toga je borba za njihova prava zajednička za sve.

Kako bi taj cilj bio ispunjen Kalezić napominje da postoji više organizacija u Crnoj Gori  sa kojima sarađuju i koje se zajednički bore za ljudska prava u zemlji. Osvrnuo se i na koaliciju „Ravnopravno“ koja okuplja LGBT udruženja ali i druge koje žele da im pomognu što je, kako ističe, naš sagovornik „sjajni model saradnje“. 

   

Kada je riječ o važnosti beogradskog Europrajda, Danijel Kalezić ističe da on nije jedino važan za LGBT populaciju, već i za porodice, političare, donositelje odluka, kompanije i da jednostavno sabira veliki broj društvenih aktera iz cijele Evrope, gdje se šalje jedan zahtjev za punopravnu i socijalnu jednakost.

Veoma je značajan i za mlade, jer se oni trebaju razvijati u jednom slobodnom društvu gdje se može slobodno izraziti svoje mišljenje“, navodi naš sagovornik.

Povodom  Europrajda koji slijedi  u Beogradu, Montenegro Pride i Queer Montenegro će imati predstavnike na događaju učestvovaće u različitim segmentima programa koji će biti realizovani u sklopu događaja, a to su različite konferencije i okrugli stolovi.

Osim značaja Europrajda, govorili smo i o predstojećoj Paradi ponosa u Podgorici, prije koje će se, kako govori Kalezić, održati pres-konferencija, gdje će biti predstavljen cjelokupni program događaja. Takođe, Kalezić je zadovoljan boljitkom u Crnoj Gori kada je u pitanju tolerancija i prihvatanje ovakvih dešavanja i grupacija.

Napravila se paralela o položaju LGBT zajednice prije deset godina i sada. Kao jedan od pozitivnih primjera naveo je  Zakon o životnom partnerstvu kao ni velik broj organizacija i projekata koji rade na vidljivosti ove grupe ljudi, prije nijesu postojali, te je ovo važan iskorak u podizanju Crne Gore na značajan nivo kada su u pitanju vredovanje i poštovanje ljudskih prava.

„Urađeno je puno, ali ponovo nije urađeno dovoljno da bi bili slobodni, i ono što jesmo na bilo kojem mjestu u ovoj zemlji“ govori Kalezić za Makanje.

Kalezić se, takođe, osvrnuo i na saradnju lokalnih samouprava, od kojih svakako prednjači grad Kotor jer je dobio status Rainbow city odnosno Dugin grad, koji je i zvanično prijateljski nastrojen prema LGBT osobama.  Međutim, problem je u manjim sredinama gdje se ne može poduzeti toliko toga i gdje nema autentične lokalne  inicijativa za napredak, ali kako je za kraj istakao naš sagovornik rade na stvaranju uslova da se to dogodi.

Da zaključimo: Slobodno društvo u kom svi izražavaju svoje mišljenje bez straha, bitka je za koju se vrijedi izboriti.

Foto-arhiva sagovornika 

Naslovnica- Pixabay