15.09.2022

Revija “Zlatne komedije” biće organizovana od 19. do 21.septembra

Autor: KIC Budo Tomović

Kroz reviju „Zlatne komedije“ filmski program KIC-a „Budo Tomović“ promovisaće i ove godine komediju kao žanr.

U okviru osme u nizu revije od 19. do 21.septembra prikazaćemo značajna djela ovog filmskog žanra.

Trodnevna revija počeće sa holivudskom komedijom “Mi smo Milerovi” koja je snimljena 2013. godine u režiji američkog reditelja Ravsona Maršala Turbera. U ovoj uzbudljivoj komediji Džejson Sudejkis (Jason Sudeikis) je sitni diler koga njegov  narkobos  tjera da prokrijumčari vrijedan tovar  marihuane  iz  Meksika  u SAD. Radnja prikazuje kako on, ne bi li što lakše skinuo sumnju policije i graničara sa sebe, angažuje nekoliko svojih poznanika -  striptizetu , odbjeglu tinejdžerku sa ulice i zbunjenog susjeda - da glume njegovu pristojnu porodicu. 

Američku akcionu špijunsku komediju „Uhvati Smarta“ (2008) koja je zasnovana na istoimenoj televizijskoj seriji Mela Bruksa i Baka Henrija publika će moći pogledati drugog dana revije. U filmu Maksvel Smart ( Steve Carell ) mora da osujeti najnoviju zavjeru zločinačkog sindikata poznatog pod skraćenicom KAOS čiji cilj je svjetska dominacija. Kada štab tajne američke špijunske agencije “Kontrol” bude napadnut, a identiteti agenata kompromitovani, šef (Alan Arkin) nema izbora osim da unaprijedi svog analitičara Maksvela Smarta ( Steve Carell ) koji sanja da postane pravi terenski agent i bolji špijun.

Kraj revije obilježiće krimi komedija reditelja Šejna Bleka “Kiss Kiss Bang Bang” (2005) bazirana na romanu “Bodies are where you find them” Breta Halideja. U filmu Hari Lokhart (Robert Downey Jr.) sitni lopov koji se predstavlja kao glumac nalazi se usred istrage o ubistvu zajedno sa svojom djevojkom iz srednje škole i detektivom koji ga obučava za predstojeću ulogu.

Projekcije filmova biće organizovane u sali Dodest, od 20 sati.