05.08.2022

Film „X“ – Preispitivanje moralnosti i starosti sa fatalnim posljedicama

Autor: Petar Klakor

Makanje su se u nekoliko navrata posvećivale žanru horora. Veliko interesovanje za filmove kojima je cilj da nas preplaše, ali i zamisle, ne jenjava. Tome doprinosi činjenica da veliki broj naslova koji se željno iščekuju i o kojima se u 2022. ne prestaje govoriti, upravo pripadaju ovoj kinematografskog kategoriji. Jedan od zapaženijih iz ove godine jeste i film „X“, djelo režisera Ti Westa i filmoljupcima omiljene A24 produkcije.

Priča počinje usred dešavanja, a prvi kadrovi nam prikazuju policajce koji vrše uviđaj sa stravičnog mjesta zločina. Zastrašujuće scene trupla, ali i govor o moralnosti i religiji koji se čuje u pozadini, dobar su pokazatelj kakav je film pred nama.


Izvor fotografije: A24

Kako bismo razumjeli šta se zaista desilo na imanju, vraćamo se 24 sata u prošlost. Saznajemo da se radnja odvija 1979. u Teksasu. Upoznajemo grupu mladih filmaša koji kreću na selo kako bi snimili film za odrasle. Glavna zvijezda grupe je Maxine, koju glumi Mia Goth (Suspiria, A Cure for Wellness). Sjajnom izvedbom uspijeva da oko svog lika stvori hipnotišuću energiju koja vas neće pustiti do samog kraja filma.

Uz Maxine su njen momak, producent Wayne (Martin Henderson) i porno glumci Bobby-Lynne (Brittany Snow) i Jackson (Kid Cudi). Njih troje u određenoj mjeri opuštaju napetost filma i u trenucima daju comic relif. Cudi možda nema zahtjevnu ulogu, ali ga je svakako zabavno vidjeti na filmu koliko i u muzici. U pjevačkim vodama je inače uspješna i Snow, pa nam i ovdje donosi element Pitch Perfect-a koji je lijep, ali malo isforsiran.

Da bi se film snimio svakako je potrebna i snimateljska ekipa, a ovom prilikom je riječ o zaljubljenom, ćudljivom paru. RJ (Owen Campbell) je režiser i snimatelj, a njegova djevojka Lorraine (Jenna Ortega) je tonska majstorica, nerado uvučena u sam projekat. Campbell i Ortega u svojim ulogama predstavljaju kontrast ostatku grupe koja je razuzdana i bez zadrške predana industriji filmova za odrasle. Oboje glumaca sjajnim izvođenjem pariraju Mii Goth i uspješno nas tjeraju da preispitamo moralnost, čistotu i ljubav suočenu sa licemjerjem. Iako su oboje veoma uspješni u priči koju nam prenose, Jenna Ortega (The Scream) je potpuno uvjerljiva u ulozi mirne djevojke povezane sa vjerom, koju ostali nazivaju „crkvenim mišom“.

Ova sama grupa je puna nelagode i netrepeljivosti zbog razlike u uvjerenjima i ponašanju, ali sve postaje još neprijatnije kada dođu na imanje starog bračnog para. Skrivajući se od svojih bizarnih domaćina počinju da snimaju uradak „Farmerove kćeri“, ne sluteći da će uskoro morati da se bore za svoj goli život...

Izvor fotografije; A24

Pored dobre glume, kvalitet filma leži i u vizualno interesantnim rješenjima. Način snimanja i montaže doprinosi napetosti filma, a ljepota nekih kadrova dolazi do izražaja, iako je fokus na hororu koji vreba iz svakog ugla imanja i močvare. Dobrom vizualnom utisku doprinose šminka i garderoba koji dosta pomažu u karakterizaciji likova. Kako bismo zaista dobili osjećaj sedamdesetih, tu je i odlično odabrana muzika, koja pored toga što dobro oslikava dekadu, tekstovima pjesama nadopunjava radnju filma. Dobar primjer je kada Maxine prati numera Lorette Lynn koja pjeva: Staviće me u film, od mene će napraviti veliku zvijezdu, napraviće film o tužnoj i usamljenoj djevojci...“

Manja mana filma je što će vam pri gledanju najvjerovatnije biti potreban titl, kako zbog toga što svi likovi pričaju teškim južnjačkim akcentom, tako zbog potpuno nerazgovjetnog govora starog para. Veći problem, koji se barem kod mene javio, jeste da film nije ostavio neki značajan posljednji utisak. Sem nesvakidašnje glume nekolicine glumaca, „X“ ne nudi ništa drugačije nego većina slešera. Zabavno je što pruža omaž drugim filmovima iz ovog žanra, ali na tom putu gubi svoju inovativnost. Uprkos tome što me je svih sat i 46 minuta držao prikovanim za ekran laptopa, mislim da će ovo biti film koji ću nakon nekog vremena lako zaboraviti.

Iako se neće naći na listi mojih omiljenih filmova, ne znači da ne treba pokloniti pažnju ovom kinematografskom djelu. „X“ treba odgledati zbog vještine reditelja i glumaca. Ono što će vas kod priče pomjeriti jeste preispitivanje vrijednosti i morala, a prikaz starenja, onemoćalosti i promašenih života vas može više uznemiriti od samih scena smrti.


Izvor naslovne fotografije: IMDB