26.07.2022

Kada se uopšte počne zarađivati na TikToku?

Autor: tportal

Više je načina kako doći do prihoda putem popularne video platforme. I ne, ne morate imati desetke miliona pratilaca kako bi to bilo moguće

TikTok je zadnjih godina bilježio dramatično brz rast. Tokom prošle godine premašio je milijardu mjesečno aktivnih korisnika.

Stoga ne čudi što je uz njega stasala nova generacija digitalnih zvijezda kao što su Charli D'Amelio i Addison Rae Easterling, koji su slavu uspješno unovčili i stvorili poslovna carstva.

Ali, ne moraju vas pratiti milioni obožavalaca kako biste počeli ostvarivati prihod i zaradu na toj popularnoj video platformi. Više je načina kako to možete učiniti. Evo pregleda nekoliko njih.

Prihodi direktno od TikToka

TikTok nudi ugrađene alate za monetizaciju, među kojima su poseban fond za kreatore sadržaja, naznaka koja omogućava plaćanje napojnice, pretplata na streaming i virtualni pokloni koji mogu biti pretvoreni u novac.

Kako biste dobili pristup spomenutom fondu morate biti stari barem 18 godina, imati najmanje 10 hiljada pratilaca i zabilježiti sto hiljada i više pregleda videa u razdoblju od 30 dana.

Za primanje poklona tokom prenosa uživo morate imati barem 18 godina i najmanje 1000 pratilaca. U drugim video zapisima vrijedi isto starosno ograničenje, ali pratilaca mora biti barem sto hiljada.

Što se napojnica tiče, uz 18 godina morate imati barem 100 hiljada pratilaca.

Teško je predvidjeti koliko bi svaki od tih alata mogao donijeti jer iznosi zavisee o nizu faktora, kao što su broj pregleda videa, nivo interakcije, lokacije pregleda...

Saradnja s brendovima, trgovcima i tehnološkim platformama

Već s nekoliko hiljada pratilaca možete postati zanimljivi za oglašavanje. Na primjer, influenserka Jalyn Baiden s oko 19 hiljada pratilaca zarađuje oko 26 hiljada američkih dolara od sponzora, sponzorskog sadržaja i partnerskog (affiliate) marketinga.

Sponzorisani izazovi

Do novca je moguće doći i učestvovanjem u sponzorisanim izazovima, posebno popularnim među trgovcima muzikom.

Takvi izazovi omogućavaju diskografskim kućama, izvođačima i brendovima objavu takmičenja u kojima od korisnika traže izradu videa u kojem se pojavljuje određeni proizvod ili se koristi neka pjesma, piše Business Insider.

Izovr naslovne fotografije: Profimedia